Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PLAN ZA AUTOPUT U ISTOČNOJ SRBIJI

04. 02. 2008.

PLAN ZA AUTOPUT U ISTOČNOJ SRBIJI - Osim koridora 10, koji bi trebalo da povezuje krajnji sever i jug Srbije, naša zemlja mogla bi da dobije još jedan značajan putni pravac koji bi bio deo najvećeg evropskog koridora (južnog) koji povezuje Portugaliju i Crno more. Radi se o koridoru Istok koji bi Srbiju učinio raskrsnicom dva važna evropska koridora koji povezuju sever sa jugom Evrope, kao i zapad sa istokom.

- U pripremi je izrada studije izvodljivosti i pokušavamo da organizujemo da jedan deo studije bude finansiran iz stranih donacija. Studiju bi trebalo da radi Institut za puteve i to drumski deo, a železnički deo bi radio Institut CIP. Na projekat su pozitivno reagovali u Ministarstvu za infrastrukturu i ekonomije, kao i u drugim nadležnim ministarstvima, pa i u kabinetu premijera i predsednika republike - kaže za „Blic“ Nenad Čolović, inženjer i idejni tvorac projekta.

Ovaj koridor je multimodalni, što znači da obuhvata uporedo drumski, železnički i rečni saobraćaj. U okviru drumskog dela koridora Istok predviđena je gradnja oko 170 kilometara dugačkog autoputa koji bi se nadovezao na postojeći koridor 10, preko Požarevca, Majdanpeka, i izlazio na srpsko-bugarsko-rumunsku tromeđu. Manji deo autoputa od Negotina do Vidina već postoji i bila bi potrebna samo modernizacija.

Što se tiče železnice, predviđa izgradnju oko dvadeset kilometara pruge između Negotina i Vidina, kao i modernizovanje pruge. Tako bi se preko ovog koridora povezale srpske sa bugarskim i rumunskim prugama. Rečni deo koridora čini reka Dunav na kojem bi trebalo izgraditi nekoliko pristaništa.

Koridor Istok spojio bi i koridor 10 (Austrija - Slovenija - Hrvatska - Srbija - Grčka - Bugarska) sa koridorom 4 (Nemačka - Češka - Mađarska - Rumunija - Bugarska - Turska). Prednost koridora Istok je u tome što bi stvorio direktnu vezu sa lukom Konstanca, ali pri tom bi izbegao teške Karpate (Rumunija), Balkanski planinski masiv (Bugarska), kao i močvare na levoj obali Dunava u Rumuniji kod Turn Severina.

Prema ranijim tvrdnjama ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, od početka 2007, kada su Rumunija i Bugarska ušle u Evropsku uniju, saobraćaj preko naše zemlje je smanjen za 20 odsto. Osim dugog zadržavanja na granicama, razlog je i razvoj koridora 4, koji povezuje Rumuniju i Bugarsku sa ostatkom Evrope.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 4121 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda