Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PLATA SVE MANJE VREDI

06. 07. 2008.

PLATA SVE MANJE VREDI - Kupovna moć stanovništva u Srbiji i dalje opada, a više od 40 odsto prosečnog prihoda se troši na kupovinu hrane i pića, saopštio je Institut za tržišna istraživanja.

Kupovna moć prosečnog domaćinstva u Srbije u maju ove godine bila je mnogo manja nego u istom periodu prošle godine, bez obzira što su nominalne zarade bile veće za 19,2 odsto nego u istom periodu lane, kazao je novinarima saradnik IZIT-a Saša Ðogović.

Pad kupovne moći u može se najbolje videti pri kupovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jer je potrebno izdvojiti više novca da bi se kupila ista količina proizvoda nego u istim periodu prethodne godine.

Analize iz aprila 2008. godine pokazuju da je za prosečnu neto zaradu moglo je da se kupi 292 litra jestivog ulja, a u istom mesecu prošle godine 355 litara, kazao je Ðogović.

U aprilu ove godine za prosečnu zaradu, bez poreza i doprinosa, moglo je da se kupi 395 litara jogurta, a lane 409 litara, dok je iznos krompira koji se mogao nabaviti za prosečnu platu sa prošlogodišnjih 1.049 kilograma spao na 906 kilograma ove godine.

Za prosečnu neto zaradu, mogao se u aprilu ove godine kupiti 613 kilograma brašna tip 500, a lane čak 867 kilograma, precizirao je on.

Ðogović je istakao da u Srbiji postoji samo nekoliko gradova čiji građani mogu da pokriju troškove standardne potrošačke korpe sa prosečnim zaradama koje su ostvarili i to su Beograd, Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin, Sremska Mitrovica i Smederevo.

On smatra da to govori o centralizovanom razvoju srpske privrede, ali i negativnoj demografskoj politici, koja pokazuje da ljudi sa rubnih područja zemlje migriraju na sever iz ekonomskih razloga.

Šta se može kupiti za prosečnu platu

Namirnica  april 2007    april 2008.

ulje                  335  l             292  l

jogurt              409  l             395  l

krompir        1.049  kg          906  kg

brašno tip 500: 867 kg           613  kg


Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 2641 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda