Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima

19. 08. 2013.

Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima - Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) ove godine je odobrila 1.140 subvencionisanih stambenih kredita.

Novca ima za još oko 580. Ako se nastavi dosadašnja dinamika podnošenja zahteva, u Korporaciji procenjuju da će novca za odobravanje kredita biti dovoljno do kraja godine.

Vlada Srbije je prošle sedmice smanjila predviđeni iznos subvencija za stambene kredite za 700 miliona dinara, s 1,7 milijarde na milijardu.

Trenutno je u obradi oko 40 zahteva za kredite, a svakog dana pristižu i novi. Krediti se realizuju bez zastoja, a od odobrenih subvencionisanih kredita 33,34 odsto je za kupovinu stanova u beogradskim naseljima „Stepa Stepanović“ i „Dr Ivan Ribar“ koje gradi Građevinska direkcija Srbije. Broj odobrenih subvencionisanih kredita u dosadašnjem delu ove godine i u istom periodu prošle je sličan: od početka 2013. do polovine avgusta odobreno je 1.140, a u istom periodu 2012. nešto malo više – 1.162.

U 2012. godini budžetom za subvencionisanje stambenih kredita izdvojeno je i potrošeno 2,1 milijarde dinara i dodatnih 500 miliona iz Fonda za zaštinu životne sredine. Odobrena su 2.374 subvencionisana kredita i subvencionisana je kamata za kredite iz 2009. i 2010. godine.

Procena Korporacije da će iznos smanjen u odnosu na lanjski biti dovoljan da podmiri sve zahteve za subvencionisanim stambenim kreditima pokazatelj je da se ove godine očekuje manje kandidata za zajmove. Sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Vojvodine Žarko Čađenović kaže da ne treba da čudi manje interesovanje za stambene kredite jer, koliko god da se čini da su stanovi pojeftinili, većini podstanara zarade su još uvek nedovoljne da se upuste u pustolovinu dugogodišnjeg preuzimanja kredita. A ni rada mesta nisu sigurna, tako da oni koji se i usude da podignu stambeni kredit, imaju bolje zarade i sigurnija radna mesta.

Maksimalan iznos kredita je do 100.000 evra, a zarada podnosioca zahteva ne može biti veća od 150.000 dinara. Upravo u toj odrednici mnogi građani bez stana vide nepravdu.

Kažu: nove stanove grade za one koji imaju velike zarade, a oni koji zarađuju tri puta manje ne mogu kupiti ni staru „gajbu”. Tvrde da bi mogli kupiti jeftiniji stariji stan uz subvenciju, ali za stare stanove nema subvencija jer država, zapravo, pomaže stanogradnju, a ne beskućnike.

Minimalno učešće korisnika subvencionisanog kredita je deset odsto vrednosti kredita, koliko daje i država iz buyeta, a preostalih 80 procenata kredit je poslovne banke, koji osigurava Nacionalna korporacija. Rok otplate je do 25 godina, s tim što poslednja rata mora da se isplati do 70 godina starosti. Stan mora biti novoizgrađen ili završen najmanje 80 odsto.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1297 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Pomoć stanogradnji, ne beskućnicima
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda