Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POREZ NA PLATE TREBA DA BUDE DO 20 ODSTO

08. 09. 2008.

POREZ NA PLATE TREBA DA BUDE DO 20 ODSTO - Stevan Avramović, predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsednik Socio-ekonomskog saveta, kaže za „Blic“ da loš položaj radnika u Srbiji zavisi mnogo više od države nego od poslodavaca jer i jedni i drugi ne dobijaju od države ono što bi trebalo.

Mi razumemo težak položaj radnika u Srbiji. Oni su kao na nekakvoj klackalici. Ali i poslodavce moramo razumeti jer država ne daje nikakve podsticajne mere privrednicima. Privreda nam je na kolenima, a svi od nje živimo. Ne može se budžet stalno puniti privatizacijom, kaznama i carinskim taksama - smatra Avramović.

Morate priznati da poslodavci stvaraju klimu u kojoj zaposleni imaju veoma loš položaj i, na primer, rade za platu ispod minimalne?

- Treba ići redom. Država treba da smanji dažbine poslodavcu, i to bi radnici odmah osetili. Preduzeće mora raditi u normalnom ambijentu. Treba imati neki ekonomski redosled. Imamo milion nezaposlenih ljudi, a trećina radi u sivoj ekonomiji i stvara 30 odsto bruto dohotka. To je strašno za svaku državu.

Ima onih koji ne prijavljuju radnike, ne plaćaju doprinose. - Država mora da donese neke beneficije poslodavcima. Kada doprinosi ne bi bili 70 odsto, nego 30 kao u Rusiji, poslodavci ne bi reskirali da plate basnoslovnu kaznu za neprijavljenog radnika. Čim je nešto veliko, imate računa da ga utajite.

Da li vi to branite poslodavce iako krše zakon?

- Nipošto. Mi smo protiv svih koji ne izmiruju svoje obaveze, i prema radnicima i prema državi. Ali, moramo razumeti i poslodavce. U privredu se ne ulaže, a od plate radnika se previše izdvaja. Drugo, mora se zaustaviti siva ekonomija. Kada dignemo glas, inspektori obilaze redovne poslodavce, a ne one koji ne plaćaju.

Pojedinima ne treba novčani stimulans da budu korektni prema zaposlenima, a isplaćuju ih ispod minimalca. Zašto?

- To je tržište radne snage. A zavisi i od veličine preduzeća i njegove uspešnosti. Uostalom, ako se benificije daju stranim investitorima, treba da se daju i domaćim, pa bili oni i veliki privrednici.

Mogu li sami poslodavci da poboljšaju položaj radnika?

- Ako smo napravili uspešne firme, možemo i uspešnu državu. Ali niko nas ne pita. Od 250 poslanika u Skupštini, samo je pet poslodavaca. Sad, vidite kako razmatraju set ekonomskih i privrednih zakona. Nemaju pojma! Mi treba sa Vladom da donesemo budžet i da ga kontrolišemo. Znamo da su radnici u teškoj situaciji. I poslodavci bi želeli da zaposle više radnika.

Kako poslodavcima objasniti da radnici nisu sredstvo za rad?

- Da ima više poslodavaca, nezadovoljni radnici bi napustili jednog i otišli kod onog koji se bolje ophodi prema njima. Moramo i kulturu da promenimo. Dugo smo živeli u samoupravljanju, gde je trebalo da smo svi isti, da isto radimo i razmišljamo. Sada moramo da se učimo tržišnom ponašanju.

Kako onda jedan korektan poslodavac treba da se ponaša prema radniku?

- Dobrog radnika se niko nije odrekao. Imamo primere da su poslodavci kupili radnicima stan, plac, dali pare za ovo ili ono. Ne možemo jedni bez drugih, a država ni bez nas ni bez njih. Jer, punimo 80 odsto budžeta, a radnici 15 odsto. Zato budžet treba da kontrolišu poslodavci i sindikati.

Izgleda da je po vašem mišljenju za sve kriva država?

- Jeste. Kada bi država dala podsticajne mere, sve bi bilo drugačije. Ne tražimo od premijera da bude novi Pašić, ali neka bar proba. Čini se da premijer Cvetković ima volje za saradnju. Videćemo. I mi hoćemo da približimo Srbiju Evropi. Tražimo smanjenje poreza na plate da se ljudi lakše zapošljavaju. Da bismo privredu oslobodili okova, ne smemo imati više od 20 odsto poreza na plate.

Kada bi poslodavci bili na čelu države, kako bi ona izgledala?

- Kao Švajcarska.

Školujemo kadrove za privredu koja više ne postoji

- Mladi nisu spremni za svet rada. Školujemo kadrove za privredu koja više ne postoji, po inerciji. Niko privredu ne pita koje su potrebe. Deca uče više teoriju nego praksu. Recimo, dođe metalostrugar, a ne zna da stavi nož u centar struga. Imali smo stranu firmu koja je htela da zaposli mlade sa poljoprivrednim fakultetom za proizvodnju prerade biljaka. Ispostavilo se da i ne prepoznaju biljke koje kod nas rastu.

Uskoro će se brodogradilišta pokrenuti. Rečni saobraćaj je hit u svetu. Trebaće nam mašinski inženjeri. To treba prepoznati i usmeriti obrazovanje kadrova. Država mora da prepozna interes i da pomogne podsticajnim merama.

Avramovićeva rešenja

Gorući ekonomski problem Srbije?

- Prevelika javna potrošnja.

Recept?

- Strategija privrednog razvoja Srbije, a to mogu zajedno da naprave poslodavci, sindikati i Vlada.

Budućnost Srbije?

- Izvoz gotovih proizvoda. Poslodavci sada lutaju, ne znaju šta da proizvode, jer država sutra to počne da uvozi i oni propadaju.

Izvor: [www.blic.co.yu]

Čitanja: 3637 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda