[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='54.226.210.133' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('54.226.210.133','1711687691','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POSKUPLJENJA SU LUKSUZ

02. 03. 2010.

POSKUPLJENJA SU LUKSUZ - U situaciji kad kupovna moć pada, trgovci i proizvođači ne mogu da dižu cene, jer skuplju robu nema ko da kupi. – Bez veće likvidnosti i podizanja tražnje nema rešenja. – Rastu samo one cene koje su pod državnom kontrolom

Kad u radnjama raste prodaja pirinča, a pada prodaja kućne hemije – za trgovca, bez obzira na to što troškovi rastu, to ne može da bude signal za povećanje cena. „U makazama smo. Cena nafte i struje raste, evro skače, dok, sa druge strane, tražnja pada. U toj situaciji ne možemo da podižemo cene, jer skuplju robu nema ko da kupi. Privatnici sebi taj luksuz ne mogu da dozvole”, poveravao se jedan prestonički trgovac.

Ništa bolja situacija nije ni u proizvodnji. Prema rečima Nemanje Popova, direktora „Centroproizvoda”, proizvođači hrane su u prilično nezavidnoj poziciji.

– Dok, sa jedne strane, naši proizvodni troškovi rastu, kupovna moć potrošača pada. Nema prostora za podizanje cena, a to u ovoj situaciji ne bi bilo ni društveno odgovorno. Zato rast troškova ide na teret proizvođača. To će biti ozbiljan problem, pogotovo u situaciji kada mnoga preduzeća imaju problem sa nelikvidnošću. „Centroproizvod”, na sreću, nije svoje poslovanje zasnivao na kreditima, zato sad nemamo problem sa dugovima. Ali u Srbiji imate prezadužena preduzeća, koja su prinuđena da robu daju i ispod cene kako bi se dokopala likvidnosti – upozorava Popov.

On savetuje preduzećima da povećaju svoju efikasnost tako što će ili regionalno povezivati ili povećati izvoz u regionu.

– Tako bi se kursni gubici peglali kursnim dobicima. Nažalost, preduzeća će morati da pribegnu i racionalizaciji, a to je ovde prilično nepopularno, jer podrazumeva smanjenje broja zaposlenih – naveo je Popov.

Izgleda da je kriza menadžerima prodaje nametnula novo pravilo poslovanja: „što jeftinije, to se bolje prodaje”. Nemanja Popov objašnjava da potrošači sada najčešće biraju najosnovnije namirnice, dok skuplje proizvode izbegavaju. Brine ga činjenica što je pad tražnje i supe iz kesice svrstao u „luksuznu robu”, dok prodaja pirinča i dodatka jelima raste. Zato se sada u radnjama na akcijskim popustima, više ne nalaze tehnički uređaji, kao što je to bilo pre krize, već meso, ulje, mleko, voće – praktično najosnovnije životne namirnice.

I Rade Pribićević, direktor korporativnih poslova u „Dunav hrana grupi”, u okviru koje posluje nekoliko mlekara, „Bambi-Banat” i „Knjaz Miloš”, potvrđuje da se skuplji proizvodi manje prodaju.

– Poslovanje bukvalno održavaju jeftinije i osnovne životne namirnice. Potrošači se sve češće odriču luksuznije robe. Pritisak na proizvođačima je veliki, a ni govora nema o povećanju cena u ovakvoj situaciji. Na mleko, na primer, nama kao prerađivačima, marže su vrlo male i kreću se oko dva, tri odsto. U tako tesnom okviru vrlo je teško naći prostor za uštedu. Izlaz iz ove situacije moraćemo da tražimo u uštedama, racionalizacijom poslovanja. Znamo da ideje o podizanju tražnje, odnosno odmrzavanju plata i penzija nisu realne, makroekonomski gledano. Veća tražnja bi mogla da bude izlaz iz krize, ali u ovoj situaciji to nije realno – uveren je Pribićević.

Guverner Radovan Jelašić upravo je u ovoj činjenici nedavno video razlog zašto privrednici „oplakuju” slabljenje dinara. „Ranije su devizni rizik prebacivali na krajnjeg potrošača, sada oni snose teret kursnih razlika, jer je tražnja mala”, zaključio je prvi čovek Narodne banke Srbije.

Miladin Kovačević, zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku, takođe, smatra da cene koje se slobodno formiraju u ovoj situaciji ne mogu da rastu.

– Bez obzira na rast evra i poskupljenje energenata, proizvođači i trgovci sada ne mogu trošak da prebace na krajnjeg potrošača. Bez veće likvidnosti i podizanja tražnje nema rešenja, jer skuplju robu niko ne može da kupi. Prema tome, cene koje se formiraju na tržištu, ne da ne rastu, nego padaju. Naravno da bi, ekonomski gledano, rast tražnje bilo dobro rešenje. Ali, odakle nama tako dubok džep da povećamo plate i penzije u drugoj polovini godine. Pogotovo je to nemoguće u situaciji kada pokrivanje fiskalnog deficita dolazi na red. Sve je to tačno, može veća tražnja da bude spas, ali iz koje kese, pitam se – kazao je Kovačević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na hranu i piće odlazi 44,4 odsto raspoloživih sredstava u domaćinstvima, dok su troškovi života u februaru 2010. godine (u odnosu na isti mesec prošle godine) veći za 3,6 odsto. Anketa o radnoj snazi pokazuje da je u oktobru prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila 16,6 odsto, što je 2,6 procenata više nego pre godinu dana. S druge strane, stopa zaposlenosti u istom periodu pala je za 4,2 odsto. Da nevolja bude veća, smanjio se čak i broj onih koji rade na crno, pa je tako u oktobru 2008. godine u sivoj zoni uhlebljenje nalazilo 23 odsto radno sposobnog stanovništva, dok je minulog oktobra na crno radilo 20,6 odsto neformalno zaposlenih.

Izvor: [ politika.rs ]

Čitanja: 2004 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda