Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Poskupljuje gas za domaćinstva

31. 08. 2013.

Poskupljuje gas za domaćinstva - Poskupljuje gas za domaćinstva Gas za domaćinstva u Srbiji će od sutra biti skuplji u proseku za 4,4 odsto, pa će po kubnom metru koštati 46,3 dinara.

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije dao je pre dve nedelje saglasnost za povećanje cena gasa za 33 javna snabdevača, saopštila je ta agencija.

Prosečno povećanje cena javnog snabdevanja (bez PDV-a) za sva domaćinstva u Srbiji iznosiće 4,4 procenta (na 46,3 din/m3), a za sve kupce priključene na distributivne sisteme 5,7 procenata (na 42,9 din/m3).

Ova promena cena nastala je zbog povećanja, za 6,4 odsto, nabavne cene prirodnog gasa po kojoj Srbijagas, kao izabrani snabdevač, prodaje taj energent licenciranim javnim snabdevačima, saopštila je Agencija.

Cene prirodnog gasa su različite kod javnih snabdevača, zbog različitih troškova distributivnih sistema (mrežarina).

Ni pri ovoj promeni cena gasa nisu menjane cene pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa, odobrene 2011. godine pa će, u zavisnosti od učešća ovog troška u ukupnoj ceni, povećanje cena prirodnog gasa krajnjim kupcima kod 33 javna snabdevača iznositi između 1,9 i 6,4 odsto.

Cena po kojoj Srbijagas prodaje gas javnim snabdevačima je na ovaj način usklađena sa realnim troškovima po kojima to preduzeće kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje, naveli su iz Agencije.

Prema uslovima tendera na kome je Srbijagas izabran za snabdevača javnih snabdevača, veleprodajna cena gasa će se ubuduće menjati kada dođe do promene uvozne cene i količina domaćeg gasa, a usklađivaće se i sa promenama kursa dolara.


Izvor: [novimagazin.rs]

Čitanja: 1632 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Poskupljuje gas za domaćinstva
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Poskupljuje gas za domaćinstva
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Poskupljuje gas za domaćinstva
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Poskupljuje gas za domaćinstva
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Poskupljuje gas za domaćinstva
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda