Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POSLODAVCI ZA 11 MERA PROTIV KRIZE

25. 11. 2008.

POSLODAVCI ZA 11 MERA PROTIV KRIZE - Unija poslodavaca Srbije predložila je Vladi mere za ublažavanje uticaja svetske finansijske krize, čiji se udarni talas očekuje u prvoj polovini 2009.

Unija poslodavaca Srbije uputila je Socijalno-ekonomskom savetu Vlade Srbije predlog mera za suzbijanje uticaja svetske finansijske krize u Srbiji. Predsednik tog udruženja Stevan Avramović upozorio je da poslodavci, ukoliko predložene mere ne budu usvojene, neće moći da preuzmu odgovornost za negativne posledice te odluke.

- Analizom sadašnje ekonomske situacije u Srbiji, stručne službe Unije poslodavaca Srbije predlažu hitno usvajanje 11 konkretnih mera, kako efekti svetske ekonomske krize, čiji se udarni talas očekuje u prva dva kvartala iduće godine, ne bi dočekali nespremni i bez odgovora - istakao je Avramović.

On je rekao da je prva mera formiranje socijalnog pakta u vreme trajanje krize, koji bi usvojili svi socijalni partneri i prema kome poslodavci ne bi otpuštali radnike i jurili za profitom po cenu davanja otkaza radnicima, dok bi sindikati obustavili štrajkove i sarađivali u radu na suprotstavljanju krizi, a Vlada obezbedila što veću uštedu u javnim preduzećima, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi i svuda gde je to moguće.

Savet za hitne mere

- Takođe je neophodno u najkraćem roku formirati Savet Socijalnog pakta i potkomisiju ovog saveta za praćenje efekata svetske finansijske krize - kazao je Avramović i objasnio da bi konkretni zadaci tog Saveta bili da predlaže hitne mere kojima bi se odmah reagovalo i sprečili neželjeni efekti krize u različitim privrednim granama i socijalnim kategorijama stanovništva, kao i socijalni dijalog u uslovima svetske finansijske krize i pronalaženje kvalitetnih, pravičnih i celishodnih rešenja za sve ekonomske i socijalne probleme, koji će iskrsnuti u sledećoj godini.

Avramović ističe da je od izuzetnog značaja i privremeno ukidanje ili prepolovljavanje poreza i doprinosa na zarade u kompanijama direktno pogođenim svetskom finansijskom krizom.

- Kompanije izvoznike koje imaju manjak narudžbina i pad prodaje, zbog svetske ekonomske krize, treba osloboditi plaćanja izvoznih dozvola i administrativnih taksi, a predlažemo i ukidanje avansnog plaćanja PDV-a - kazao je Avramović i istakao da, ukoliko se naznačene izmene u Zakonu o PDV-u ne izvrše, mala i srednja preduzeća biće prinuđena da po nekoliko meseci ranije uplaćuju PDV, što će ozbiljno ugrožavati njihovo poslovanje, zbog čega im treba dozvoliti da PDV plate odloženo na šest meseci ili godinu dana.

Uvođenje reda

Avramović je rekao da je predložena i izmena tendera o javnim nabavkama, kao i davanje prednosti domaćim preduzećima, kako bi novac ostao u Srbiji, a zatim i osnivanje agencije za naplatu potraživanja i pravljenje strategije o plasmanu robe i usluga na vanevropska tržišta.

- Ovo se ne bi primenjivalo samo za one proizvode i usluge koje domaća preduzeća ne proizvode ili ne obavljaju i u slučajevima kada domaća preduzeća nemaju tehničke kapacitete da izvedu radove u stepenu kvaliteta koji je zahtevan na tenderu - kazao je on i dodao da se u domaća preduzeća ubrajaju i strana pravna lica koja su kupila srpske kompanije u procesu privatizacije i trenutno privređuju u Srbiji.

On je kazao i da se mora ponovo uspostaviti ministarstvo za ekonomske odnose s inostranstvom i uvesti red u javna preduzeća, što podrazumeva preispitivanje celokupne potrošnje i potpunu kontrolu nad tokovima novca u njima u 2009. i 2010. godini.

- Još jedna bitna mera je i osnivanje Agencije za naplatu potraživanja, čime će se smanjiti broj sporova pred trgovinskim i privrednim sudovima i omogućiti zdrava cirkulacija novca u privredi - naveo je Avramović.

- Ako ove mere ne budu usvojene, može doći do obustave rada u mnogim proizvodnim pogonima i do otpuštanja koja će biti neminovna, da bi se izbegli gubici i bankrot mnogih malih, srednjih i velikih preduzeća u Republici - tvrdi Avramović.

Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 2343 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda