Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POSTIZBORNI SKOK BELEXA

04. 02. 2008.

POSTIZBORNI SKOK BELEXA - Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Belex 15, porastao je dan posle predsedničkih izbora za 6,34 odsto. Istovremeno, dinar je ojačao oko 1,8 odsto prema evru.

Indeks Belex 15 je u odnosu na prethodni trgovački dan porastao za oko 139,82 indeksnih poena i dostigao vrednost od 2.346,24. Ovo je ujedno i najveća dostignuta vrednost indeksa Belex 15 u poslednjih mesec dana.

Poređenja radi, na prethodnom trgovanju, u petak 1. februara, vrednost indeksa Belex 15 je bila 2.206,42 i za 2,12 odsto je billa veća od vrednosti indeksa dostignute u četvrtak 31. januara.

Rast pomenutog indeksa pokazatelj je rasta vrednosti najlikvidnijih akcija preduzeća koja se kotiraju na berzi i on se pokazuju podaci berze, od 30. januara nalazi u konstantnom blagom porastu.

Ukupna vrednost današnjeg prometa akcijama na Beogradskoj berzi iznosila je 682.382.862, odnosno oko 8,2 miliona evra. Gotovo polovina tog prometa, odnosno oko 393.048.460 miliona dinara, ostvarena je akcijama preduzeća koja se nalaze u indeksnoj korpi Belex 15. U indeksnoj korpi Beleks 15 su akcije preduzeća "Sojaprotein", "Tigar", "Energorpojekt holding", "AIK" banka, "Komercijalna banka", Imlek", "Metalac", "Telefonija", "Tigar", "Univerzal banka", "Bambi Banat", "Privredna banka", "Tehnogas" i drugih.

Dinar je, prvog dana posle predsedničkih izbora, ojačao oko 1,8 odsto prema evru, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). Jedan evro je u međubankarskoj trgovini tokom prepodneva vredeo oko 81,2 dinara.

NBS je ocenila da je takvo kretanje kursa potvrdilo da je devizno tržište veoma osetljivo na političke rizike. Stabilnost kursa i deviznog tržista i kratkoročno zavisi od toga kako učesnici vide političku stabilnosti i makroekonomska kretanja u Srbiji, naveli su iz centralne banke.

Prema zvaničnom srednjem kursu, jedan evro je u petak, 1. februara vredeo 82,63 dinara.

Izvor: [www.mtsmondo.com]

Čitanja: 2307 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda