Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

POSUSTAJE RUSKA PROIZVODNJA NAFTE

15. 04. 2008.

POSUSTAJE RUSKA PROIZVODNJA NAFTE - Proizvodnja nafte u Rusiji je prošle godine dostigla frhunac i više neće uspeti da se vrati na taj nivo, izjavio je potpredsednik kompanije "Lukojl" Leonid Fedun.

Kako je prenela ruska agencija RIA Novosti, on je time dao potvrdu strahovanjima da najveći snabdevači tržišta neće uspeti da podmire rastuću tražnju energenata u azijskim zemljama.

Potpredsednik "Lukojla" je za list "Fajnenšnel tajms" izjavio da Rusija neće ponovo uspeti da obezbedi prošlogodišnju proizvodnju nafte od oko 10 miliona barela dnevno, naglašavajući da je "okončan period intenzivnog rasta eksploatacije".

Ruski ministar za energetiku Viktor Hristenko je nedavno izjavio da eksploatacija nafte u toj zemlji po prvi put u poslednjih deset godina može da opadne zbog rastućih troškova i iscrpljenih nalazišta.

Eksploatacija nafte u Rusiji bi mogla da ostane na nivou od 8,5 do devet miliona barela dnevno u narednih 20 godina samo u slučaju da naftne kompanije ulože milijarde dolara u nova nalazišta. Velika ulaganja, koja prema rečima Feduna dostižu bilion dolara, neophodna su u istočnom Sibiru, Kaspijskom moru i Arktiku.

Predsednik sektora za naftu Međunarodne agencije za energetiku Lorens Iglz takođe ukazuje da u Rusiji postoji mnoštvo neistraženih oblasti, ali i da bi, da bi se nafta i isporučila tržistu, ta zemlja morala da uloži ogromne investicije.

Prema podacima ruske Centralne uprave za energetiku, u martu je proizvedeno 41,28 miliona tona nafte (9,76 miliona barela dnevno), što je za 0,4 odsto manje nego u februaru i za 1,4 procenta manje nego u martu prošle godine.

Statistička služba američkog ministarstva energetike je procenila da se ove godine ne očekuje značajno sniženje cene nafte, zbog rastuće tražnje energenata u zemljama u naglom razvoju - Kini, Indiji i Rusiji - a da potrošnja nafte u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima raste zbog smanjenih isporuka priodnog gasa.

Ta služba prognozira da će sadašnja svetska tražnja nafte od 86 miliona barela dnevno, čak i uz smanjenu potrošnju u SAD, porasti za 1,2 miliona barela.

Nervozu na naftnom tržištu podgrevaju istanjene rezerve, nedovoljne za sprečavanje krize. Američko ministarstvo energetike ukazuje da države van Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) - Rusija, Meksiko i Norveška - smanjuju eksploataciju.

Meksička vlada je u martu procenila rezerve nafte u Meksičkom zalivu na 1,5 biliona dolara, ali su za eksploataciju iz dubokih busotina neophodna ulaganja od najmanje 400 milijardi dolara .

Norveška poslednjih godina takođe smanjuje proizvodnju nafte. Od 2001. godine, kada je proizvodila u proseku 3,1 milion barela dnevno, proizvodnja je opala za 30 odsto, na 2,2 miliona barela.

Ranije treći po veličini svetski izvoznik nafte, posle Saudijsk Arabije i Rusije, Norveška je sada na petom-šestom mestu.

U isto vreme cena nafte na međunarodnim berzama i dalje raste. Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u maju je na NJujorškoj robnoj berzi danas porasla na 112,48 dolara za barel, što je najviše od kad je 1983. počelo da se trguje ugovorima za terminsku isporuku nafte, dok je cena evropske "brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu porasla na 110,45 dolara za barel, što je takođe najveća cena u istoriji.

Izvor: [www.tanjug.co.yu]

Čitanja: 3335 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda