Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Potrebne hitne reforme

15. 02. 2014.

Potrebne hitne reforme - Srbiji trebaju hitne reforme da izbegne bankrot Država mora da preduzme radikalne reforme sistema, jer se samo ozbiljnim zaokretom u privredi, nove vlade neće susretati sa stanjem "kliničke smrti", odnosno opasnosti od bankrotstva, smatra selektor "Kopaonik biznis foruma 2014" (KBF), Dragan Đuričin.

"Neophodno je da program reformi bude usvojen u parlamentu s obzirom da će njegovo sprovođenje trajati sigurno duže nego što je ciklus jedne vlade", rekao je Đuričin u intervjuu Tanjugu.

O tome, kao i o drugim ekonomskim aspektima, kako je najavio, razgovaraće se na 21. "Kopaonik biznis forumu" od 4. do 6. marta, čija je tema "Kako transformisati Srbiju u Evropi koja se transformiše".

Konstatujući da se Evropa menja, on je upozorio na to da Srbija još ima niske performanse i nije u stanju da bržim ritmom dostiže Evropu.

"To su dve brzine koje treba sinhronizovati, to je ideja našeg skupa", ističe Đuričin.

Prema njegovim rečima, od 2008. godine imamo krizu u okviru krize u Srbiji, s obzirom da se od 1991. godine nalazimo u tranzicionoj recesiji.

"Srbija je posle uvođenja ekonomskih sankcija 1993. godine doživela stanje "kliničke smrti" u ekonomskom smislu, bruto domaći proizvod je pao 60 procenata i imali smo mega-inflaciju", podsetio je sagovornik Tanjuga.

Srpska privreda se, dodaje dalje, nikada nije oporavila od tog šoka, pa "praktično svaka nova vlada kada dođe u fotelju ima situaciju da se oseća kao da je prošla kroz iskustvo "kliničke smrti"".

"Poseban aspekt našeg foruma je uloga političara u reformama", kaže Đuričin, i ocenjuje da političari ne mogu da se izbore za svoje mesto u istoriji ukoliko ne budu reformatori.

Sprovođenje reformi na tragu reindustrijalizacije zemlje, prema njegovim rečima, zahteva duži vremenski period efektuiranja reformi od vremenskog ciklusa u kome vlada funkcioniše.

Đuričin je napomenuo da je Srbija od uvođenja višepartijskog sistema imala 10 izbora, od čega sedam vanrednih.

"Prema tome, ono što je prvo važno u sistemu, jeste promena mentaliteta, da političari prvenstveno budu stratezi i državnici. Da računaju sa dugoročnim interesima i vode računa o povraćaju na investicije pre svega, a ne o povraćaju birača", mišljenja je on.

Ako jedna vlada da svoj doprinos u tim reformama, pa druga vlada nastavi sa svojim doprinosom, mi ćemo biti na putu oporavka i održivog razvoja, smatra Đuričin.

Sve to zahteva promenu koncepcijskog okvira vođenja ekonomske politike, ocenjuje on i dodaje da je neoliberalni okvir prevaziđen čak i u zemljama koje su se čvrsto držale tog koncepta.

S druge strane, kako ukazuje, brzorastuće privrede imaju sasvim drugi koncepcijski okvir vođenja ekonomske politike, koji se pokazao veoma uspešnim.

"To je koncepcijski okvir sa većim naglaskom na takozvane industrijske politike i sa makroekonomskim okvirom koji funkcioniše logikom ekonomskih stabilizatora u makroekonomskoj sferi, pre svega u finansijskoj sferi, u bankarstvu i u poreskoj sferi", predočava Đuričin.

To su teme kojima će se stručnjaci baviti na "Kopaonik biznis forumu 2014", s tim što će posebni aspekti biti vezani za prioritetne industrijske politike za energetiku, poljoprivredu i prehrambenu industriju, informacione i komunikacione tehnologije, infrastrukturu, koje Srbiju mogu da stave na putanju održivog ekonomskog razvoja, poručio je Đuričin.

Učešće na "Kopaonik biznis forumu" potvrdilo je više od 600 ekonomista, finansijskih stručnjaka, predstavnika državnih organa i institucija, privrednika, u samom programu biće 103 učesnika, a na panelima i plenarnim sesijama 98.

Zaključci sa tog skupa sumiraće se na kraju u dokumentu koji nosi naziv "Kopaonik konsenzus".


Izvor i foto: [ blic.rs ]

Čitanja: 1287 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Srbiji trebaju hitne reforme da izbegne bankrot
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Srbiji trebaju hitne reforme da izbegne bankrot
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Srbiji trebaju hitne reforme da izbegne bankrot
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Srbiji trebaju hitne reforme da izbegne bankrot
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Srbiji trebaju hitne reforme da izbegne bankrot
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda