Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Pozitivan signal za ulagače

05. 02. 2015.

Pozitivan signal za ulagače - Odluka londonskog investicionog fonda "Mid Europa partners" da kupi "Denjub fuds grupu" (DFG) može da se tumači samo kao dobar poslovni potez i pozitivan signal za Srbiju koji treba iskoristiti, izjavio je danas sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, Nenad Budimović.

"To je znak da je prehrambena industrija Srbije vrlo interesantna za ulaganja investicionih fondova", rekao je on za RTS, komentarišući kupovinu "Denjub fuds grupe", u okviru koje posluju kompanije Imlek, "Mlekara Subotica", Bambi i "Knjaz Miloš", kao i mlekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Ističući da taj potez, iako je došlo do promene vlasništva, govori o tome da je Srbija prepoznata kao dobar i kvalitetan proizvodjač hrane, on je podsetio da je "investicioni fond, koji je do sada poslovao, podigao standarde primenom novih tehnologija i povećao mogućnost izvoza".

"Činjenica je da smo lideri u proizvodnji hrane u CEFTA regionu, sa velikom mogućnošcu izvoza na rusko, arapsko i evropsko tržište", naglasio je Budimović.

Na pitanje ima li još domaćih kompanija koje mogu biti interesantne stranim fondovima, on je odgovorio da "verovatno ima", ali je skrenuo pažnju na činjenicu da "u hipermarketima gde se prodaje hrana, imamo oko 70 odsto stranog kapitala, samo 30 odsto domaćeg".

"Treba se zalagati da srpski proizvodi u tim hipermarketima i megamarketima budu zastupljeni sa više od 50 odsto, i na tome treba raditi", dodao je Budimović.

Kako je rekao, "treba raditi i na tome da se proizvodnja podstakne kvalitetom i primenom standarda, da napravimo dobar privredni ambijent i na taj način smanjimo uvoz hrane, ne barijerama, spuštanjem rampi".

Osnivač i predsednik "Mid Europa Partnersa" ocenio je juče da srpska ekonomija može da dostigne standard razvijenih zemalja, a sektor proizvodnje i prerade hrane može da bude jedan od ključnih motora tog razvoja.

Izvor: [ blic.rs ]

Foto: b92.net ]

Čitanja: 2246 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda