[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.146.37.35' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.146.37.35','1713500888','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Pravi li NBS novi SDK?

12. 07. 2013.

Pravi li NBS novi SDK? - Pravi li NBS novi SDK? Amandmanom Odbora za finansije na Predlog zakona o računovodstvu svi su izgledi da SNS, odnosno NBS, udaraju temelje nekoj vrsti nekadašnje SDK, piše Politika.

Da ta ideja nije daleko od istine svedoči i saopštenje u kome se centralna banka bez okolišanja zalaže za usvajanje amandmana, po kome bi sva pravna lica svoje završne račune, osim Agenciji za privredne registre, predavala i NBS.

Zbog čega?

U saopštenju se kaže da bi to bilo dobro kako bi „Narodnoj banci Srbije bile obezbeđene finansijske informacije koje su joj neophodne da bi obavljala zakonom poverenu funkciju očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema,kao i ostvarivanje osnovnog cilja – postizanja i održavanja stabilnosti cena. Uz finansijsko izveštavanje i bonitet, za Narodnu banku je od izuzetne važnosti da raspolaže objedinjenim finansijskim podacima radi sagledavanja privrednih i monetarnih kretanja u Republici, analize finansijskog položaja i uspešnosti poslovanja privrednih subjekata, a samim tim i radi procene rizika njihovog poslovanja, a naročito poslovanja finansijskih institucija nad kojima Narodna banka Srbije vrši nadzornu, odnosno kontrolnu funkciju.

Narodnoj banci Srbije je od suštinskog značaja da joj pravovremeno budu dostupne pouzdane i sveobuhvatne finansijske informacije od Agencije za privredne registre, ali i od drugih državnih institucija, kako bi mogla da preduzima pravovremene mere i aktivnosti za očuvanje finansijske stabilnosti”.

U nastavku saopštenja se dodaje da su „u toku razgovori predstavnika Narodne banke i Ministarstva finansija (koje je protiv dupliranja tog posla) o načinu na koji će se obezbediti da Narodna banka Srbije raspolaže informacijama potrebnim za kontrolu i stabilnost celog finansijskog sistema za šta je i zadužena, kako bi se postigao dogovor o zakonskom rešenju koje će to obezbediti. Rešenje ne mora biti isto kao u predloženom amandmanu, ali cilj mora– uspostavljanje sistema koji doprinosi smanjenju rizika na finansijskom i tržištu kapitala u zemlji i obezbeđuje veću zaštitu investitorima, kreditorima, kao i samoj državi”, kaže se u saopštenju NBS.

I šta sada?

O spornom amandmanu biće, bez svake sumnje, još puno reči do njegovog usvajanja, ali nameće se nekoliko pitanja – zbog čega je NBS, kod koje je sve do 2010. bio Centar za bonitet, koji se upravo bavio ovim stvarima, prenela u APR? Dinkić je 2002. na prečac ugasio SDK, ili ono što je od njega preostalo, a sada je NBS odjednom stalo do izvornih podataka iz realnog sektora i banaka. Kao da do njih ne može da dođe od APR? I konačno – kako je do sada vodila svoju uzvišenu monetarno-kreditnu politiku bez tih podataka? Žmureći? Svakako ne. Očigledno je da su u pitanju još neki interesi o kojima će se tek čuti.

Priče o tome, kako će dva finansijska izveštaja, ako prođe amandman, jedan APR, a drugi NBS, bogzna kako povećati troškove privredi, takođe ne stoje. Izveštaji se rade pa rade. Uglavnom u elektronskoj formi. Da li će internetom otići na još jednu adresu? Bože moj. Kakav je to trošak.

Ostaje, međutim, nejasno – zbog čega će se posao koji je zakonom ovlašćeni APR-u do sada radio obavljati i u NBS. Je li možda u pitanju nepoverenje u stručnost, sposobnost tima koji je iz SDK, odnosno NBS upravo tamo prešao? Do sada o tome niko ništa javno nije rekao.

Šta god da je bilo bi dobro da javnost dozna šta se iza brda valja i šta će NBS ponovo završni računi privrede i banaka i da li će to biti samo osnov za uvođenje više kontrole u celu tu priču – od štimovanja završnih računa, preko valjanosti revizija finansijskih izveštaja do nadzora robno-novčanih tokova u našoj privredi. Bez toga sve ostalo nema nikakvog smisla.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1804 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Pravi li NBS novi SDK?
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Pravi li NBS novi SDK?
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Pravi li NBS novi SDK?
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Pravi li NBS novi SDK?
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Pravi li NBS novi SDK?
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda