[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.222.82.119' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.222.82.119','1711693645','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PREGOVORI SA MMF-OM POČINJU DANAS

16. 03. 2009.

PREGOVORI SA MMF-OM POČINJU DANAS - Srpski zvaničnici počinju pregovore sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda o odobravanju stend baj aranžmana Srbiji vrednom oko dve milijarde dolara.

Na sastanku premijera i ekonomskog tima Vlade Srbije sa guvernerom Narodone banke Srbije u petak usaglašena je kombinovana platforma za pregovore sa MMF-om, čije će glavne teme biti smanjivanje budžetskih troškova i povećanje budžetskog deficita.

Pregovori će, kako se očekuje, biti veoma teški, jer se već sada zna da će Fond tražiti smanjenje javne potrošnje, u situaciji kada je u budžetu Srbije za prva dva meseca ove godine zabeležen pad prihoda u odnosu na plan za 2009. godinu, zbog negativnih efekata svetske krize.

Srpska vlada je ranije najavila da planira uštede na svim nivoima, od državne uprave do lokalne samouprave.

Stend baj aranžman sa MMF-om u ovom momentu veoma je važan za Srbiju, da bi mogla da računa na kreditnu podršku EU i drugih međunarodnih finansijskih institucija za pokrivanje budžetskog deficita.

Tema razgovora biće i redefinisanje makroekonomskih pokazatelja, kao što je stopa privrednog rasta, godišnja inflacija, povećanje budžetskog deficita i konkretni koraci u daljem restrukturiranju i privatizaciji javnih preduzeća.

Glavni akcenat razgovora Vlade Srbije i MMF-a biće na pronalaženju balansa između najavljenog povećanja deficita i određenih rashoda budžeta, kaže monetarni stručnjak Nikola Fabris.

“U ovom trenutku, može se sigurno reći da će MMF tražiti smanjenje nivoa javnih rashoda, pri čemu, po pravilu, kada pregovarate sa MMF-om oni vam ne kažu da morate da smanjite određenu poziciju javnih rashoda”, kaže Fabris.

“Verovatno će oni sugerisati da se smanje ili rashodi za penzije, ili za plate u administraciji, ali prihvatiće i neko drugo smanjenje javnih rashoda koje bi mogla da sugeriše naša strana, pod pretpostavkom da to bude onaj nivo koji MMF smatra opravdanim”, objašnjava on.

Pregovori sa MMF-om odvijaće se, po svemu sudeći, iza zatvorenih vrata. Fabris, koji je i sam imao priliku da učestvuje u pregovorima sa stručnjacima MMF-a, kaže da to nije neuobičajeno.

“Da li će pregovori biti javni ili tajni i šta će biti objavljeno određuje zemlja sa kojom se pregovara”, kaže Fabris.

“Praksa je da manje-više sve zemlje pregovaraju na određen način tajno, jer je pretpostavka da se tako može lakše doći do nekog sporazuma. Na taj način se sprečavaju i neke interesne grupe i lobiji koji bi vršili pritisak da se ne prihvati nešto što je možda u datom trenutku nužno”, rekao je on.

U slučaju Srbije, najosetljiviji i najveći deo rashoda jesu penzije, plate budžetskih korisnika i socijalna davanja. Za sada, Vlada odbacuje mogućnost smanjenja tih stavki u budžetu.

Milosavljević: Potrebno od 1,5 do dve milijarde evra

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da je Srbiji potrebno oko 1,5 do dve milijarde evra da bi bez većih turbulencija prošla ovu godinu, dodavši da na to ukazuju makroekonomski pokazatelji.

On je podsetio da je Rumunija tražila 20 milijardi dolara od MMF-a, kao i da je isto tako visok iznos povukla i Mađarska, a da se pred bankrotom nalaze neke zemlje, poput Litvanije i Estonije, tako da se ništa specifično ne dešava u Srbiji što ne pogađa ceo svet.

"I dalje verujem da ćemo mi uspeti sa malo restritktivnijom politikom u naplati budžetskih prihoda i u ovoj godini da zadržimo rastuće perfomanse srpske privrede", rekao je Milosavljević.

Prema njegovoj proceni Srbiju u ovoj godini očekuje jednocifrena inflaciju, bez obzira na teškoće sa kojima su privreda i stanovništvo suočavaju u uslovima ekonomske krize.

"Najveći uticaj na inflaciju u prva dva meseca ove godine ima rast akciza za duvan, alkohol, gorivo... To je u najvećoj meri doprinelo visokom indeksu rasta cena u januaru i februaru. Ubeđen sam da će cene u narednim mesecima biti mirnije. Očekujem da inflacija bude jednocifrena u ovoj godini", istakao je Milosavljević.

On je naglasio da je u prethodne dve godine Srbija imala konstantan rast bruto društvenog proizvoda, prosečnih zarada i kupovne moći stanovništva.


Izvor: ( b92.net )

Čitanja: 2438 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda