Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Prodaju nam sir bez mleka

19. 08. 2013.

Prodaju nam sir bez mleka - Prodaju nam sir bez mleka Kupcima se sve češće kao kravlji sir ili feta podmeću mešavine u kojima dominiraju biljne masti, a od mleka ni traga, piše “Politika”.

Kako navodi ovaj dnevni list, jeftini ”sirevi” koji imitiraju fetu, ali i druge vrste belih sireva u kojima od sastojaka ima svega drugog osim mleka preplavili su tržište Srbije.

Na pijacama u Dimitrovgradu, Pirotu, Nišu, Kruševcu i u manjim radnjama i u supermarketima u Beogradu, prema pisanju “Politike”, plagijati belog sira prodaju se po izuzetno niskoj ceni (oko 200 dinara po kilogramu) bez da trgovci obaveštavaju kupce da je reč o mešavini mlečnih proteina i biljnih ulja nepoznatog porekla.

Na ovaj problem prvi je ukazao Zoran Nikolov, vlasnik mlekare ”Stara planina” iz Dimitrovgrada. On se još u martu ove godine obratio resornim ministarstvima, upozorivši ih da je osim šverca sirovina i gotovih proizvoda iz Bugarske, veliki problem i to što se ovaj proizvod sve češće pravi i u domaćim mlekarama jer zbog pristupačne cene ima prođu kod kupaca.

Ni posle pet meseci, osim obećanja da će država oformiti radnu grupu i rešiti problem, kako saznaje “Politika”, ništa konkretno nije preduzeto, a na tržištu je svakim danom sve više ovakvih proizvoda.

Reč je o obmani kupaca jer im se nudi proizvod koji u stvari nije sir i trebalo bi da se deklariše kao mešoviti proizvod.

U njegovoj proizvodnji koriste se biljne masti kao što je palmino ulje ili delimično hidrogenizovane biljne masti.

Nikolovu su, inače, u nadležnoj inspekciji rekli da oni kontrolišu mikrobiološku ispravnost proizvoda koji se uvoze, ali da Srbija nema mogućnost niti laboratorije koje bi mogle da proveravaju sastav proizvoda.

Kako je moguće da pored carinske, granične veterinarske i sanitarne inspekcije na naše tržište svakodnevno ulazi i po nekoliko tona nelegalnih proizvoda – ”sireva” sa biljnim mastima? Kako je moguće da niko od predstavnika državnih institucija nije primetio organizovane grupe koje se bave unosom ”sira” preko graničnih prelaza (automobilima i vozom) za svoje poslodavce čije je glavno sedište u Nišu i Kruševcu? Kako je moguće da niko od predstavnika državnih institucija ne zna da postoje ilegalne radionice za proizvodnju tog ”sira” u Pirotu i okolini Kruševca i Vranja – napisao je Zoran Nikolov u pismu upućenom najpre Ministarstvu poljoprivrede, Veterinarskoj inspekciji, a potom i Ministarstvu trgovine.

On je istakao da je afera sa aflatoksinima ništa u odnosu na štete koje mogu da nastanu ukoliko se ovakva situacija na terenu nastavi.

Mnoge male mlekare na jugu odustaju od tradicionalne proizvodnje i prelaze na proizvodnju mlečnih proizvoda bez mleka.

Nikolov tvrdi da u proizvodnju čak dovode i tehnologe iz Bugarske u kojoj je još početkom godine počela slična afera sa proizvodnjom i distribucijom sira od palminog ulja.

“Švercovani proizvod koji se nudi našim mlekarama je veoma jeftin pri nabavci – 1,25 evra po kilogramu, ali dok dođe do potrošača njegova cena dostiže vrednost i od 300 dinara. Toj ceni legalni proizvođači ne mogu nikako da pariraju, pa su primorani da prekidaju svoju proizvodnju otvarajući još veći prostor za švercere”, ističe sagovornik “Politike”.

Sa druge strane, dodaje, pored velikih količina švercovanog ”sira” problem je i legalan uvoz. Naime, kako je moguće da se takva mešavina raznih komponenti (koje nemaju nikakve veze sa prirodnim sastojcima sira) deklariše kao ”bugarski sir” ili ”delikates“ bez jasnih i uočljivih obaveštenja potrošaču o kakvom je proizvodu reč, kaže Nikolov.

On pita, šta znači kad inspektor kaže da je proizvod ”bakteriološki ispravan” kada nijedna referentna laboratorija nije utvrdila koliko sadrži palminog ulja, hidrogenizovane masti, fosfata, nitrata, nitrita, emulgatora, sojinog brašna – jedino se pouzdano zna da nema mleka.

Proizvođači se slažu da se na ovaj način potrošači dovode u zabludu kako bi niska cena bila jedini faktor odlučivanja prilikom kupovine.

“Domaća proizvodnja je ionako u teškom stanju. Tražimo da se ovakvi proizvodi jasno obeleže kako bi znali šta kupujemo. Molimo sve institucije pravnog sistema da se uključe i pomognu nam jer ćemo svi mi koji skupljamo svaki litar mleka sa Stare planine, kao i naše kolege širom Srbije, izgubiti ovu nelojalnu trku i jedan po jedan zatvoriti mlekare”, apeluje Nikolov.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1634 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Prodaju nam sir bez mleka
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Prodaju nam sir bez mleka
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Prodaju nam sir bez mleka
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Prodaju nam sir bez mleka
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Prodaju nam sir bez mleka
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda