Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PRODATO 34 ODSTO KNJAZA

09. 04. 2008.

PRODATO 34 ODSTO KNJAZA - „Salford" na berzi dokupio trećinu akcija „Knjaz Miloša", pa analitičari smatraju da će aranđelovačka fabrika promeniti vlasnika mnogo pre kraja 2008.Kompanija „Salford" dokupila je juče 34 odsto akcija aranđelovačke punionice mineralne vode „Knjaz Miloš„ od „FPP Balkan limiteda" za 2,4 milijarde dinara.Akcije je „Salford" kupio od suvlasnika u firmi u blok transakciji na Beogradskoj berzi po ceni od 19.300 dinara, kolika je cena tih akcija još od avgusta prošle godine. U sledećim danima, najavljuju iz „Salforda" treba očekivati nastavak intenzivnog trgovanja akcijama „Knjaza", zato što je kompanija „Klejts holding" iz Holandije, koja je u sastavu „Denjub fudsa" (Salforda) rešila da bude 100 odsto vlasnik „Knjaz Miloša", a „Balkan limitid" poseduje još 23,7 odsto kapitala. U investicionom fondu najavljuju da će fabrika biti na prodaju do kraja godine, ali berzanski stručnjaci pretpostavljaju da će punionica vode dobiti kupca mnogo pre toga.

- Do kraja ove godine bi trebalo da bude prodat „Knjaz Miloš„, a transakcija koja se desila, odnosno kupovina akcija od „FPP Balkan limiteda" je mera internog restrukturiranja, pojednostavljenja i zaokruživanja vlasničke strukture u „Knjazu" i nije neposredan povod za prodaju. „Imlek" i „Bambi" bi takođe trebalo da budu prodati. Moguće je i da to bude u paketu. Na koji način će biti prodati, zavisi od ponude - izjavio je za Biznis Rade Pribićević, direktor koorporatvnih poslova u „Salfordu".

U srpskoj investicionoj i konsultantskoj kući „Citadel" procenjuju da je prodaja „Knjaz Miloša" moguća i do kraja meseca. Isto misli i Arif Hadžini, broker u Sosijete ženeral banci, obrazlažući ovo time što je „Salford" institucionalni, a ne strateški investitor.

- Poenta fonda i jeste da sredi firmu, kako bi je prodao. „Salford" je već nekim ranijim kupovinama pokazao kakve ciljeve ima na našem tržištu - komentariše Hadžini.

Vlasničku strukturu u „Knjaz Milošu" do juče su činili „FPP Balkan limited" (58 odsto), „Denjub fud DOO" (31,4 odsto) i „Denjub fud BV" (10,4 odsto). Ukupni neto dobitak u „Knjazu" na kraju 2007. godine bio je 93.367 miliona dinara. Prihodi „Knjaz Miloša" na kraju prošle godine bili su 7.275.611 miliona dinara, dok su rashodi iznosili sedam milijardi dinara. Od toga, prihodi od prodaje su 6,5 milijardi dinara, a poslovni rashodi šest milijardi dinara. Aktiva kojom raspolaže ovaj proizvođač mineralne vode i osvežavajućih pića vredi nešto više od šest milijardi dinara.Najveći srpski proizvođač mineralne vode prema poslednjoj transkaciji na berzi vredi najmanje 90 miliona evra.

U Srbiji, „Knjaz Miloš„ pokriva preko 50 odsto tržišta i prošle godine je proizveo više od šest miliona hektolitara vode. Najvišu cenu ove akcije dostigle su decembra 2005, kada su koštale 19.491 dinar, a najniža je bila u februaru 2006. godine - 17.004 dinara.

Profit „Bambi-Banata" opao za deset odsto

Konditorsko preduzeće „Bambi-Banat", čiji je vlasnik „Salford", u 2007. godini je zabeležilo pad neto dobiti za 10,8 procenata na 212,42 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra). Kako se navodi u prospektu na Beogradskoj berzi, prihodi „Bambi-Banata" uvećani su za 60,6 odsto na 5,78 milijardi dinara, a rashodi su povećani za 65,7 procenata na 5,5 milijardi dinara. Prihod od prodaje uvećan je za 58 procenata na 5,51 milijardu dinara.

Gotovo polovinu rashoda „Bambija" u 2007. godini činili su troškovi materijala, koji su u odnosu na 2006. skočili za 91,3 procenta i dostigli 2,64 milijarde dinara. Osnovna zarada po akciji iznosila je 1.000 dinara. Koncern „Bambi-Banat" ima 429.665 akcija, kojima se trguje od maja 2002. godine i čija cena je 8. aprila iznosila 17.000 dinara, a tržišna vrednost firme bila je 7,3 milijarde dinara.

Investicioni fond „Salford' ima većinski udeo u „Bambi-Banatu" preko fonda „Nju vorld valju" (New World Value), čiji udeo je 44,1 odsto, i „Denjub fuds grupa" (Danube Foods), koja drži 14,23 procenta. Generalni direktor „Bambi-Banata" Miroslav Miletić kazao je ove sedmice da je koncern spreman za prodaju „Bambi-Banata", koju je „Salford" najavio za prvu polovinu 2009. godine.

- Spremni smo za ulazak, kao partner, u neku od velikih multinacionalnih kompanija. Tada je bitno ne samo da se postigne velika cena, već i da se očuvaju prepoznatljivi brendovi „Bambi-Banata" - kazao je Miletić. On je kazao da koncern ima 40 odsto tržišta keksa u Srbiji i da planira da ga poveća za nekoliko procentnih poena.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2382 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda