Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

PROIZVOÐAČI CIGARETA TRAŽE ZAŠTITU DRŽAVE

04. 01. 2009.

PROIZVOÐAČI CIGARETA TRAŽE ZAŠTITU DRŽAVE - U budžetu za narednu godinu računa se da će od akciza na cigarete biti prikupljeno oko 45 milijardi dinara što čini 7 odsto budžetskih prihoda. Ministarka finansija kaže da je postignut dogovor sa proizvođačima cigareta da one u ovoj godini poskupe 5 do 7 dinara po paklici.

Proizvođači cigareta u Srbiji nisu nezadovoljni većim nametima na maloprodajnu cenu, već nepoštovanjem sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA pri kome Hrvatska diskriminiše proizvođače iz Srbije.

I posle dve godine primene CEFTE Hrvatska se ne oglušuje samo na apele kompanija koje proizvode cigarete u Srbiji, već i na upozorenja Brisela. Naime, otežavanjem uvoza zadržava monopol na svom tržištu.

Srpski proizvođači traže zaštitu države jer samo fabrika "Japan tabako" u Senti puni budžet od svojih proizvoda sa 5 milijardi dinara.

"Fabrika u Senti je kupljena sa idejom da se proizvodi iz te fabrike slobodno izvoze u zemlje zapadnog Balkana. Na žalost proizvođači iz Srbije nisu u mogućnosti da pod istim uslovima izvoze svoje proizvode, za razliku od hrvatskog proizvođača koji mogu da izvoze svoje proizvode", kaže Goran Pekez iz "Japan tabako internacional".

Slično razmišljaju i u "Britiš ameriken tobako" ukazujući na propuštenu izvoznu šansu Srbije.

"Samo u oblasti cigareta Srbija deset puta više uvozi iz Hrvatske nego što izvozi u Hrvatsku. To je jedan paradoks ako znamo koliko je svetskih proizvođača ovde plus jedan lokalni, a s druge strane samo jednog proizvođča iz Hrvatske", rekao je direktor za korporativne poslove "Bat" Srđan Lazović.

Dodatni prihodi države

Ministarka Diana Dragutinović više je okrenuta cenama cigareta koje ove godine treba da poskupe na osnovu zakona o akcizama. Pri tome država bi trebalo da ostvari dodatne prihode od 10 milijardi dinara.

"Ne mislim da je Hrvatska dobar primer i da moramo da se ponašamo kao Hrvatska koja se ponaša kao nevaljalo dete. To je prva stvar. Cigarete na osnovu zakona o akcizama koje je predložila Vlada trebalo bi da poskupe u proseku od 5 do 7 dinara", kaže ministarka.

Povećanje akciza na cigareta je najbezbolnijih način da povećate prihode, a da ne izazovete socijalni bunt. Slovenija koja je 4 puta manja od Srbije ubrala je prihode od akciza na cigarete milijardu evra, dok Hrvatska računa na prihode kao i Srbija od pola milijarde evra.

Proizvođači duvana u Srbiji će u naredne dve godine morati da prihvate povećanje akciza i poskupljenje cigareta, ali upozoravaju da one moraju da poskupljuju postepeno jer je Srbija postala zemlja sa jednim od najmanjih procenata šverca cigareta u Evropi.

Izvor:rts

Čitanja: 3819 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda