Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Promet pao za trećinu

01. 09. 2013.

Promet pao za trećinu - Promet pao za trećinu Nizak standard, pad realnih prihoda i bojazan od gubitka posla utiču da trgovine beleže manji promet, piše Blic.

Od početka godine pad je zvanično deset odsto, a realno promet je manji za trećinu.

"Za hranu mora da se ima, ali vodim računa o svakom dinaru. Pratim stalno akcije i kupujem tamo gde je jeftinije. Međutim, veliki izdatak je za kućnu hemiju. Odrekli smo se sokova, a i slatkiše kupujemo manje. Srećom, te cene na pijaci su iste kao i prošle godine, a pojedino povrće je i jeftinije. Sad mi je najvažnije da pripremim decu za školu i tu ću potrošiti najviše novca" - kaže Mirjana Đukić iz Obrenovca.

Promenila je, ističe, i način nabavke. Nekad je kupovala na veliko, dva puta mesečno u velikim marketima, sada to čini u radnji u komšiluku.

U odnosu na prošlu godinu, cene su više, a plate niže. Za godinu dana od jula 2012. do jula 2013, prema zvaničnoj statistici, cene su porasle za 8,6 odsto, dok je prosečna julska zarada od 44.182 dinara u poređenju sa prošlogodišnjom iz istog meseca za 1,2 odsto niža.

Sa istim prihodima, međutim, moramo više da izdvajamo novca za električnu energiju koja je skuplja za 11 odsto. Poskupelo je meso, pileće i svinjsko, mleko i mlečni proizvodi, cigarete... Udar na sve tanji kućni budžet, koji za prehranu u proseku troši 44 odsto prihoda. To se odražava i na pad prometa u trgovinama.

"Nizak standard, nejasna perspektiva, bojazan od gubitka radnog mesta, sve to dalje uslovljava pad prometa u trgovinama. Kupuje se najosnovnije, i to u manjim količinama. Znatno racionalnije se planiraju nabavke" - ukazuje za “Blic” Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja.

Građani se odriču kupovine trajnih potrošnih dobara, garderobe, a kada je reč o prehrambenim proizvodima, pazari se osnovno, ali u manjim količinima.

Prvo se odriču vode i sokova, kao i slatkiša. Trgovci procenjuju da je pad u prodaji ovih proizvoda oko 20 odsto.

Da bi koliko-toliko ublažili uticaj besparice, građani koriste poček. Ček se vraća na velika vrata. U „Merkatoru“ za “Blic” kažu da sve veći broj kupaca koristi mogućnost da bez obzira na visinu iznosa računa plati na čekove i to na odloženo i do 210 dana, dok za račun preko šest hiljada dinara taj rok je 360 dana.

"Za razliku od pre, daleko više se kupuju prehrambeni od neprehrambenih proizvoda i to sveže kategorije voća i povrća, kao i svi prehrambeni proizvodi koji su na akcijama" - ističu u trgovinskom lancu IDEA, gde veliki broj kupaca koristi mogućnost odloženog plaćanja do 210 dana.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1618 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Promet pao za trećinu
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Promet pao za trećinu
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Promet pao za trećinu
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Promet pao za trećinu
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Promet pao za trećinu
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda