Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

RECESIJA KUCA NA VRATA

10. 12. 2008.

RECESIJA KUCA NA VRATA - Ukoliko se uvoz smanji za deset odsto sledeće godine, prihodi u budžetu biće manji za čak 30 milijardi dinara, upozorava Stojan Stamenković.

Privredni rast u Srbiji ukoliko se nastave tendencije iz prethodnih nekoliko meseci ne samo da će biti usporen, već postoji velika opasnost da domaća ekonomija uđe u recesiju, što znači dva tromesečja sa padom proizvodnje. Prema istraživanja redakcije Makroekonomskih analiza i trendova, na takvo kretanje privrede ukazuje pad industrijske proizvodnje, kao najvećeg agragata ponude u BDP, kao i značajno usporavanje spoljnotrgovinske razmene. Urednik MAT-a, Stojan Stamenković napomenuo je da smanjenje izdataka u budžetu, s obzirom da je deficit samnjen na 1,5 odsto BDP-a, urađeno na uštrb investicija, jer su redukcije u tom delu veće nego u potrošnji.

- Prelivanje finansijske krize na srpski realni sektor već se vidi. Međugodišnja stopa rasta industrijske proizvodnje u periodu od avgusta do oktobra je negativna i to 1,7 odsto. U oktobru ove godine u odnosu na isti mesec prošle, proizvodnja je smanjena 3,4 odsto. Raniji padovi proizvodnje bili su rezultat velikih privatizacija ili kao prošle godine remonta visoke peći u "Ju es stilu", ali sada toga nema. Najvažnije oblasti prerađivačke industrije su u padu i to pre svega one koje su neto izvoznici, a raste samo najmanja od njih, proizvodnja mašina i uređaja - upozorio je Stamenković i dodao da je u oktobru proizvodnja gvožđa i čelika iznosi 40 odsto od proizvodnje drugog kvartala ove godine.

I izvoz i uvoz usporavaju značajno, pa je godišnji rast izvoza u oktobru iznosio 12 odsto, a rast uvoza pet odsto, što je daleko od stopa rasta od tridesetak odsto iz prethodnih meseci, a jedino što se drži je deficit spoljne trgovine. Stamenković ističe da će se već na novemabrskim podacima odraziti pad proizvodnje. On ističe da su u oktobru povećane plate u administraciji i obrazovanju, što će uz povećanje penzija od preko 14 odsto, uticati pozitivno na promet u maloprodaji. Međutim, taj rast potrošnje može se preliti ili u uvoz ili na rast cena. On ističe da je novembarska deflacija od 0,1 odsto tek privid, zbog značajnog smanjenja cena goriva, ali ako bi to isključilo, cene u novembru bi porasle za oko jedan odsto.

Upravo trend smanjenja proizvodnje, prema rečima Stamenkovića, može ugroziti prihodnu stranu budžeta za 2009. godinu.

- Koliki će biti BDP i koliki će biti udeo deficita u njemu su otvorena pitanja. Oko 70 odsto prihoda od PDV-a se odnosi na uvoz. U budžetu je računato da neće biti poreske evazije, ali prethodnih godina rast naplate PDV-a je oko 60-70 odsto rasta prometa na malo. Ukoliko se isti trend nastavi i sledeće godine prihodi u budžetu po osnovu naplate PDV-a mogli bi biti manji za 12-13 milijardi dinara od onog što stoji u predlogu budžeta za 2009. godinu - napomenuo je Stamenković.

Prihodi od PDV-a iz uvoza učestvuju sa 31 odsto u ukupnim prihodima. Ukoliko dođe do smanjenja uvoza, što je za očekivati, doći će i do samnjenja ukupnih prihoda. Ukoliko se uvoz smanji za 10 odsto, prihodi od PDV-a će se smanjiti za 3,1 odsto, što je oko 22 milijarde dinara u našem budžetu. Uz smanjenje ili ukidanje carina, to smanjenje će biti još veće i iznosiće oko 30 milijardi dinara.

Za budžetske prihode sledeće godine biće kritična i zbog pada privredne aktivnosti. Ukoliko bi se rast BDP-a sveo na dva odsto umesto projektovanih 3,5 odsto, povećanje deficita bi se moglo neutralisati ili rastom inflacije ili realnom depresijacijom dinara, ocenio je on.

Vladimir Vučković, saradnik Ekonomskog instituta napomenuo je da će sledeće godine najveća opasnost za ekonomiju biti nelikvidnost privrede, i to ne samo u Srbiji već i celom svetu. Zato on ističe da je dobro što NBS nije dodatno povećala referentnu kamatnu stopu, jer bi to još povećalo kamate na kredite, domaća preduzeća se već sada teže i skuplje zadužuju u inostranstvu.

- NBS je poslednjim merama preuzela veću odgovornost za internu i eksternu ravnotežu. Ona je donekle suspendovala tržište i ako bi se ove mere odužile, to bi odložilo prilagođavanje privrede koje je počelo depresijacijom dinara, a koje je neizbežno. Posle će prilagođavanje biti još teže i još burnije - ocenio je Vučković.

Srpska država najraskalašnija

Srbija ima najveći udeo konsolidovanih rashoda države u BDP-u od svih zemalja u okruženju, jer oni u 2008. godini iznose 46,1 odsto, a u 2009. 44,3 odsto, što je za 3,2 odsto više nego u sledećoj zemlji sa najvećim rashodima, Sloveniji. Sa učešćem penzija u BDP sa 15,1 odsto, pet odsto više od sledećg pratioca, rashodima za zaposlene od 9,8 odsto i rashodima za odbranu od 2,4 odsto, Srbija je daleko ispred Hrvatske, Slovenije, Rumunije ili Bugarske.

Izvor: [biznisnovine.com ]

Čitanja: 2467 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda