Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Restorani bi propali bez imigranata

29. 08. 2013.

Restorani bi propali bez imigranata - Restorani bi propali bez imigranata Najpoznatiji svetski kuvar Džejmi Oliver kaže da bi se svi njegovi restorani zatvorili da nije evropskih imigranata koji su spremni da rade prekovremeno.

"Moji restorani bi propali da mi u kuhinji rade samo Britanci. Imigranti mi spasavaju posao", kazao je Džejmi, kritikujući mlade Britance nazivajući ih lenjima.

Oliver kaže da je bio primoran da zaposli Poljake, pošto nije mogao da nađe dovoljno Britanaca koji bi radili preko leta. Prema njegovim rečima, evropski imigranti mnogo jači i žilaviji i da nema njih, restorani bi propali.

"Dešavalo mi se da se mi se mladi žale kako im je teško. Čak se dešavalo da me zovu njihove majke i da vrište na mene govoreći kako im je kako im je dete umorno", rekao je on odgovarajući na kritiku da je 48 sati nedeljno mnogo za rad.

Oliver je kao primer za prekovremeni rad naveo svoje životno iskustvo i period kada nije bio poznata televizijska ličnost.

"Kada sam bio u dvadesetim godinama života, normalno radno vreme za nas je bilo 80 do 100 sati nedeljno. Sada je EU propisala 48 radnih sati nedeljno, što je za mene lično - polovina radne nedelje. A ovi danas se žale i na to", kaže Oliver.

On ističe da je svestan da postoje problemi sa imigrantima na koje se trenutno ukazuje u britanskoj javnosti.

"Stariji ljudi se uvek žale na mlade, i to je dobro, jer uvek postoje promene. Mladi će biti mnogo bolji od nas u mnogim stvarima, samo mislim da višečasovni rad u vrelim kuhinjama nije jedna od njih", rekao je oliver.

Ove reči Džejimija Olivera dolazi samo dan nakon što je podigao prašinu izjavama o siromaštvu u Britaniji, rekavši da mu nije uvek jasno ponašanje socijalno ugroženih.

"Nisam sklon osudama, ali sam mnogo vremena proveo u siromašnim zajednicama i zaista mi je teško da govorim o 'modernom siromaštvu' kod nas. Sećate se možda scene iz mog serijala 'Minsitry of Food' kada majka sa decom sedi i jede pomfrit i sir iz onih posuda od stiropora, a ispred njih je je*eno ogroman TV. To se prosto ne slaže", rekao je Oliver.

Inače Britanija muku muči sa imigrantima, naročito iz Bugarske i Rumunije. Broj rumunskih i bugarskih radnika u Velikoj Britaniji porastao je za čak 26 odsto, u periodu od aprila do juna.

Britanska vlada stoga planira da ograniči određena prava radnicima iz ove dve zemlje, koja se odnose na stanovanje i zdravstvene usluge.

"Usredsređeni smo na sprečavanje zloupotrebe slobode kretanja među zemljama članicama Evropske unije", kažu predstavnici britanske vlasti.


Izvor: [b92.net]

Čitanja: 1610 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Restorani bi propali bez imigranata
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Restorani bi propali bez imigranata
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Restorani bi propali bez imigranata
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Restorani bi propali bez imigranata
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Restorani bi propali bez imigranata
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda