Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

RUSI NE BEŽE OD TENDERA ZA NIS

10. 01. 2008.

RUSI NE BEŽE OD TENDERA ZA NIS - Vlada pred velikim iskušenjem – više para za NIS ili dovoljno gasa, dok su u „Gaspromu” ubeđeni da bi dali najbolju ponudu, baš kao što je i „Lukoil” pre nekoliko godina to učinio kupujući „Beopetrol”

Poslednje informacije govore da bi rusko-srpski pregovarači mogli da sednu za sto već u ponedeljak, kada se očekuju iscrpljujući pregovori o gradnji gasovoda „Južni tok”, modernizacija NIS-a i završetak podzemnog skladišta „Banatski Dvor”. Srpska pregovaračka grupa čeka dolazak Rusa, budući da je u njihovim rukama platforma – dokument koji im je uoči Nove godine predat, a koji sadrži ključna energetska pitanja vezana za Srbiju. O tačnom dolasku ruskog pregovaračkog tima zasad nemaju precizne podatke ni u „Gaspromnjeftu”, koji je viđen za novog vlasnika NIS-a. Iako se ovih dana u srpskim medijima vodi prava bitka za postizanje što više cene za NIS ako 51 odsto kompanije bude prodato „Gaspromnjeftu”, naš list pouzdano saznaje da ovaj ruski gasno-naftni gigant ne beži ni od raspisivanja tendera za NIS, ubeđen da će dati najbolju ponudu, baš kao što je i „Lukoil” pre nekoliko godina to učinio kupujući „Beopetrol”. Oni su kasnije priznali da su precenili kompaniju, ali da pozicioniranje u ovom regionu nema cenu.

Iako izvor „Politike” blizak srpskom pregovaračkom timu tvrdi da će do potpisivanja sporazuma sa Rusima najverovatnije doći, ne isključuje ni mogućnost da, ako do dogovora ne dođe, „Gaspromnjeft” učestvuje na tenderu za NIS. Tender bi, precizira naš izvor, sigurno bio raspisan ukoliko „dil” sa Rusima propadne.

Od narednog susreta sa „Gaspromom” očekuje se da se definišu granične tačke ulaska cevovoda u Srbiju, trasa i mesto izlaska cevi. U ruskom predlogu se kaže da je cevovod kapaciteta koji omogućuje transport najmanje 10 milijardi metara kubnih prirodnog gasa godišnje. Može, dakle, i više. Sve je stvar dogovora.

Uslov za to je da „Gasprom”, odnosno njegova ćerka firma postane vlasnik najmanje 51 odsto akcija NIS-a. Srpska strana može da na raspolaganju ima najviše 49 procenata, što znači da deo tih akcija može da podeli radnicima i penzionerima NIS-a, kao i građanima Srbije.

Većinske pakete ruska strana traži i u poslovima oko gradnje „Banatskog Dvora”, kao i za budući gasovod „Južni tok”. Međutim, sporno je što „Gasprom” pominje cifru od tek 300 miliona kubika gasa, a potencijal „Banatskog Dvora” se procenjuje na oko dve milijarde kubika. Osim toga, „Srbijagas” je u startu imao plan da se u rezervoar utisne oko 800 miliona kubika.

Isti izvor, koji ima uvid u dokument predloženog sporazuma, uverava da se u ovim papirima nigde ne pominju cifre koje lider G17 plus i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić pominje kao sume koje je „Gasprom” spreman da plati za NIS – 500 i 400 miliona evra. A kako kaže, Rusi će „uživo” odgovoriti na platformu koju im je ovdašnja vlada dostavila.

Bilo kako bilo, srpska vlada treba da u najskorije vreme zauzme stav da li hoće da NIS proda što skuplje i Srbija ostane bez paralelnog snabdevanja gasom, zavisna, dakle, isključivo od toga koliko joj gasa bude stizalo jedinim pravcem iz Rusije preko Ukrajine i Mađarske. Pri tom je poznato koliko Mađarski „Mol” skupo naplaćuje distribuciju gasa Srbiji – 30 dolara na 1.000 kubika, što je najviša cena u okruženju. U vezi sa ubiranjem profita i poreza, u sporazumu je navedeno da će buduće mešovite kompanije plaćati porez na teritoriji gde posluju.

Dilema je dakle – istrajavati na stavu G17 plus i insistirati na tenderu za NIS ili se pripremiti na cenkanje i u paketu postići što bolju pogodbu za državu.

Srpska strana će, kako se saznaje, insistirati na tome da se iz NIS-a izuzme „Naftagas”, koji se bavi istraživanjem i eksploatacijom nafte i gasa. Pitanje modernizacije rafinerija i ekologije biće definisano posebnim ugovorima.

[Jasna Petrović /  www.politika.co.yu]

--------------------------------------------------------------------------

Evropska komisija zabrinuta

London – Evropska komisija je zabrinuta zbog mogućnosti da „Gasprom” preuzme monopol nad naftnim proizvodima u Srbiji, objavio je Bi-Bi-Si, nazivajući mogući dogovor Beograda i Moskve kontroverznim. U izvršnom telu Evropske unije kažu da prodaja NIS-a treba da bude otvorena i transparentna. „Komisija se nada da će prodaja tako važne imovine kao što je srpska naftna kompanija biti otvorena i da će biti vođena objektivnim, komercijalnim i ekonomskim interesima”, izjavila je Kristina Nađ, portparol komesara za proširenje.

Bi-Bi-Si prenosi i izjavu iz Ministarstva rudarstva i energetike u Beogradu da motivi za dogovor sa Rusima nisu politički, već su zasnovani na potrebi Srbije da ima siguran dotok gasa.

„Mi nemamo alternativu”, izjavio je Dejan Stojadinović, portparol Ministarstva. „’Gaspromova’ ponuda uključuje sigurne isporuke i to je veoma značajno za Srbiju. Mi ne možemo da se snabdevamo iz Alžira ili iz Norveške, odakle se snabdeva ostatak Evrope”, rekao je Stojadinović.

Izvor: [www.politika.co.yu]

Čitanja: 1773

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda