Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

RUSI: ZA NIS NI RUBLJA VIŠE!

23. 09. 2008.

RUSI: ZA NIS NI RUBLJA VIŠE! - Nema promene cene za NIS, izgradnja gasovoda može da počne za dva meseca, poručio ministar Sergej Šojgu, a naše vlasti obećale da će poštovati energetski sporazum

Rusija za većinski paket NIS-a neće da plati ni jednu jedinu rublju preko 400 miliona evra, koliko je dogovoreno u energetskom sporazumu Rusije i Srbije! Oko ove cene ne može biti nikakvih novih pregovora! Sve ovo je juče poručio ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, koji je boravio u poseti Srbiji!

Šojgu je dodao da će, ukoliko Srbija i dalje bude insistirala na promeni cene NIS-a, Rusi tražiti da se promeni čitav sporazum.

Srbi teški trgovci

- Cena NIS-a je sastavni deo gasnog sporazuma i ona ne može da se menja bez promene celog dokumenta! To nije sporazum samo Srbije i Rusije već i drugih partnera kao što je Bugarska, koja je već ratifikovala ovaj dokument. Ako bismo menjali detalje, to bi značilo ponovno usaglašavanje čitavog sporazuma sa svim ostalim partnerima. Nismo pričali o promeni cene za NIS, o ceni gasa, niti o promeni oblika investicija, mi se strogo držimo sporazuma - kaže Šojgu, koji je razgovarao sa najvišim srpskim zvaničnicima, a potom obišao ruske vojnike u Nišu, angažovane na razminiravanju tamošnjeg aerodroma.

Na pitanje da li je cena za većinski paket NIS-a od 400 miliona realna, ruski ministar odgovora:

- Ni Rusi nisu uvek najbolje prolazili trgujući sa Srbima. Evo, da vidimo zašto je Srbija ruskom „Lukoilu" prodala benzinske pumpe na Kosovu zajedno sa onima u Beogradu, mada su svi znali da do njih nećemo moći da dođemo... - pita Šojgu.

Ministar kaže i da ruska strana ne prihvata novu procenu vrednosti NIS-a.

- To ne dolazi u obzir! Zamislite da od vas kupujem kola, pozove se procenitelj, dogovorimo se o ceni, ja kažem da kupujem i napravim dokumentaciju, a onda mi vi kažete da ste pozvali drugog procenitelja, pa je sada cena viša. I koliko to puta po zakonima Srbije ista stvar može da se procenjuje, to bih želeo da znam?! - upitao je Šojgu prilično ljutitim glasom! On dodaje da Rusija sa svoje strane nije dala povoda za sumnju, jer je odmah po ratifikaciji u Srbiju došla delegacija „Gasproma" koja treba da dogovori detalje sporazuma, a odmah su stigli i ruski vojnici, koji od kasetnih bombi čiste trasu gasovoda.

- Ukoliko u narednih 60 dana budu rešena sva tehnička pitanja, izgradnja gasovoda bi mogla da počne odmah, 61. dana - rekao je Šojgu.

Zamenik premijera Ivica Dačić poručio je da će Srbija u potpunosti poštovati sve ono što je propisano u okviru energetskog sporazuma sa Rusijom.

- Na sastanku sa ministrom Šojguom, kojem su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministri Mlađan Dinkić i Petar Škundrić i ja, izražena je puna opredeljenost Vlade da se poštuje energetski sporazum. Nemoguće je menjati ono što je ratifikovano, a ako neko u Srbiji misli da Rusija nije dobar saveznik, neka nađe nekog boljeg - rekao je Dačić.

Cvetković: Sve je ok!

U saopštenju iz Vlade Srbije posle sastanka premijera i naših ministara sa Sergejom Šojugom navodi se da je premijer Mirko Cvetković „pružio uveravanja da će Srbija u potpunosti poštovati sve što je predviđeno Sporazum o saradnji u oblasti energetike, koji je 25. januara ove godine potpisan u Moskvi".

Šojgu se sastao i sa bivšim premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Dinkić hoće da spase obraz i Srbije i Rusije

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ima plan kako da i srpska i ruska strana u pregovorima o energetskom sporazumu izađu zadovoljne, saznaje Press u kabinetu ministra.

- Naša strategija jeste u pregovorima s Rusima da se kroz drugačiju formu dođe do iste suštine, a to je uvažavanje realne cene za NIS. Taj predlog je prosleđen ljudima iz „Gaspromnjefta" i razgovori će se nastaviti i narednih dana na operativnom nivou, ali bez prisustva javnosti. Ne mogu da otkrivam detalje, ali cilj je da se bez ikakve promene ratifikovanog sporazuma, već samo preciziranjem detalja samog ugovora čitav aranžman „obogati" na način da uvaži realnu cenu za NIS, i to prema proceni koju je nedavno uradio „Dilojt". Na taj način obe strane bi sačuvale obraz i bile zadovoljne - navodi sagovornik Pressa.

Izvor: press

Čitanja: 2588 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda