Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

RUSKA PONUDA SRBIJI NEPOVOLJNA

26. 12. 2007.

RUSKA PONUDA SRBIJI NEPOVOLJNA - Energetski sporazum koji je Rusija ponudila srpskoj vladi veoma je nepovoljan za našu zemlju, objavio je sajt Enerdžiobzerver.

Taj sajt navodi, na osnovu internog Pregleda ključnih ruskih predloga i srpskih kontrapredloga u domenu energetike, o kojima je juče raspravljala vladina radna grupa, da bi srpska Vlada trebalo da se izjasni o ovom ruskom predlogu najkasnije do 18.januara.

Prema pisanju tog sajta najdiskutabilniji deo predloga se odnosi na privatizaciju NIS-a. Po tom predlogu, Rusi traže da preuzmu 51 odsto vlasništva odmah posle potpisivanja sporazuma, odnosno da odmah prisvoje 51 odsto celokupne aktive na dan 1. decembar 2007. godine.

Ruska strana pritom nudi 400 miliona evra za 51 odsto akcija, plus 500 miliona investicija od 2008. do 2012. godine. „To bi u prevodu značilo da oni i neće morati da dokazuju da li su uložili tu sumu, jer u Srbiji još ne postoji adekvatna institucija koja kontroliše da li su kupci uložili obavezna sredstva iz kupoprodajnog ugovora“, navodi Enerdžiobzerver.

U ponudi se nalazi i zahtev za produženje uredbe o zabrani uvoza gotovih derivata nafte do 2012. godine. To znači da će sve domaće i inostrane kompanije koje posluju na srpskom tržištu biti prinuđene da i dalje na svojim pumpama prodaju samo gorivo NIS-a, odnosno Gaspromnjefta.

U predlogu je predviđen monopol Gaspromnjefta i na preradu sirove nafte u Srbiji do uvođenja liberalizacije, piše Enerdžiobzerver.

Nepoznata trasa gasovoda

Inače, u ruskom energetskom sporazumu uopšte nije pomenuta privatizacija Petrohemije, koja je tehnološki sastavni deo NIS-a, kao i Panevropski naftovod, koji postaje sve izvesniji i koji će NIS-u povećati tržišnu vrednost za najmanje 30 odsto.

Deo sporazuma koji se odnosi na gasovod predviđa da će trasa magistralnog gasovodu kroz Srbiju biti određena isključivo na osnovu ekonomskih računica Gasproma, koji će biti poznati tek krajem 2008.godine. Što se tiče vlasništva nad gasovodom, Srbija može da računa na maksimalno 49 odsto u vlasničkom paketu.

Takođe, „minimum propusne moći gasovoda je deset milijardi kubika gasa, što je dovoljno samo za potrebe Srbije. U tom slučaju naša zemlja neće imati prilike da zararađuje od tranzitnih tarifa, jer gasovod neće ni ići prema zemljama u okruženju“, navodi sajt Enerdžiobzerver.

U ruskom energetskom predlogu se kaže i da će skladište gasa Banatski Dvor imati kapacitet od najmanje 300 miliona kubika gasa, što praktično znači samo korišćenje postojećeg kapaciteta koji Srbija može sama privesti nameni novcem iz Nacionalnog investicionog plana. Takođe, u ruskom predlogu stoji da će skladište Banatski dvor profunkcionisati tek 2013. godine.

Izvor: [www.b92.net]


Čitanja: 1579

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda