Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SAGLASNOST ZA PRIVATIZACIJU JATA

21. 07. 2008.

SAGLASNOST ZA PRIVATIZACIJU JATA - Vlada Srbije dala je saglasnost za privatizaciju Javnog preduzeća "Jat ervejz", saopštila je Kancelarije za saradnju s medijima.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je ranije najavio da će tender za privatizaciju "Jat ervejza" biti raspisan do kraja jula i nagovestio da će početna cena na tenderu biti niža od prvobitno predvidjenih 150 miliona evra, zbog loše situacije avio-prevoznika u svetu, prvenstveno zbog poskupljenja avio - goriva.

Dinkić je tada naznačio da postoji mogućnost da dug koji Jat ima prema Narodnoj banci Srbije ne bude konvertovan u kapital, već da se ostavi kao obaveza budućem kupcu, koji onda može da pregovara o reprogramiranju tog duga.

Mediji su preneli i da je Dinkić najavio da će na tenderu biti ponuđeno 51 odsto kapitala te državne avio-kompanije, sa mogućnosću da u pregovorima sa prvorangiranim država proda do 75 odsto kapitala.

Domaći mediji kalkulišu da će na tenderu za "Jat ervejz" učestvovati najmanje dve avio-kompanije - ruski Aeroflot i "Island Air". Te dve kompanije važile su za "glavne igrače" u privatizaciji Jata, dok je "Air India" svojevremeno bila zainteresovana za formiranje zajedničkog preduzeća sa našim avio-prevoznikom. U srpskoj javnosti se poslednjih spekulisalo da je "Aeroflot" odustao od kupovine "JAT-a", ali to iz ove kompanije nije zvanično potvrdjeno.

Inače, predlog da početna bude niža (nije precizirano kolika bi tačno bila) usledio je posle saveta privatizacionog savetnika da je takav potez neophodan, jer avio-kompanije koje se mogu pojaviti kao potencijalni kupci nisu u dobroj finansijskoj poziciji zbog poskupljenja goriva na svetskom tržištu.

Od imovine Jat ima flotu od 16 aviona za međunarodni saobraćaj, 12 aviona u Pilotskoj akademiji u Vršcu i 22 letelice u Privrednoj avijaciji. Poseduje poslovne zgrade u Amsterdamu, Milanu, Londonu i Atini, a ima 1.807 zaposlenih.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2231 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda