[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709312039','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Sajmovi »

SAJAM POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU

15. 05. 2010.

SAJAM POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU - Međunarodni sajam poljoprivrede, na kojem učestvuje oko 1.300 domaćih i stranih izlagača, otvoren u Novom Sadu. Srbija je od danas svetski centar poljoprivrede, rekao ministar Saša Dragin.

Na Novosadskom sajmu otvoren je Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem učestvuje oko 1.300 domaćih i stranih izlagača.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin istakao je da je od danas Srbija svetski centar poljoprivrede i dodao je da je agrarna politika Srbije socijalno odgovorna i da je okrenuta prema malom poljoprivrednom proizvođaču.

Dragin je na otvaranju sajma podsetio da je poljoprivrednicima u Srbiji počela isplata subvencija po hektaru i naglasio da je prvog dana na njihove račune "leglo" 180 miliona dinara ukupno. Očekuje se da će, kako je Dragin ranije najavio, celokupna isplata podsticaja po hektaru biti obavljena do septembra.

"Poljoprivreda je jedina fabrika pod vedrim nebom, koja mora da radi 365 dana, koja je izložena ćudima klime, ali i nepredvidivosti tržišta" naglasio je otvarajući Međunarodni sajam predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Pajtić je rekao da izazovi svetske ekonomije traže da se ide u korak sa novim znanjima i tehnologijom, da se ulaže velika energija i usvoje standardi proizvodnje koji će otvoriti nova tržišta za srpskog poljoprivrednika i omogućiti mu bolju zaradu.

Ove godine sajam prvi put ima i zemlju partnera Međunarodnog poljoprivrednog sajma, a to je Mađarska, u čijoj organizaciji će tokom priredbe biti upriličeni brojni stručni skupovi, ali i kulturna manifestacija "Mađ art" na više lokacija u Novom Sadu.

Predstavnici Mađarske ocenili su da će partnerstvo biti izuzetna prilika za proširenje ekonomske saradnje dve zemlje i vraćanje ukupne robne razmene na nivo koji je postojao pre globalne ekonomske krize, pošto poljoprivreda dve zemlje ima najveće perspektive za to.

Portugal zemlja partner sledećeg Sajma

Ministar poljoprivrede najavio je da će sledeće godine Portugual biti zemlja partner 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Na ovogodišnjem sajmu priliku da se predstave imaju najveće kompanije agrobiznisa iz 20 zemalja, a strani izlagači čine 30 odsto od ukupnog broja učesnika.

Polovina izlagača predstaviće novosti u industriji poljoprivredne mehanizacije i prateće opreme, a članovi Poslovnog udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije najavili su da će tokom sajma prodavati mehanizaciju i opremu sa popustom od tri do 10 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i ove godine je strateški partner poljoprivrednog sajma, a ujedno je i pokrovitelj najveće nacionalne izložbe stoke, na kojoj će biti izloženo oko 3.000 životinja.

Prema ranijim najavama, Ministarstvo poljoprivrede će i ove godine pokušati da od sajma napravi politički događaj, a dolazak je potvrdilo 12 ministara poljoprivrede iz evropskih zemalja koji učestvuju na Ministarskoj koferenciji u Beogradu.

Na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu, koji će biti otvoren do 22. maja, učestvuje oko 100 mađarskih poljoprivrednih i prehrambenih kompanija, kao i firme iz mašinske industrije.

Cene ulaznica su za 20 odsto niže nego prošle godine, a pojedinačna ulaznica koštati 400, a kolektivne 300 dinara.

----------------------------------------------

Memorandum o saradnji sa Republikom Srpskom

Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske Saša Dragin i Radivoje Bratić potpisali su memorandum o razumevanju u oblasti ruralnog razvoja, kojim je predviđeno jačanje pomoći poljoprivredi RS, pre svega u obezbeđenju mineralnih đubriva i u savetodavnom sektoru.

"Srbija snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali je isto tako snažna i naša obaveza da brinemo o položaju pripadnika naše nacije, gde god se oni nalazili", istakao je Dragin, napomenuvši da je ovaj vid pomoći nastavak i produbljivanje dosadašnjih uspešnih aktivnosti između dva ministarstava.

Republika Srpska, posebno njena poljoprivreda, ima svu moguću podršku od Srbije, rekao je Bratić i precizirao da je protokolom konkretizovano kreditiranje, odnosno odloženo plaćanje u nabavci mineralnih đubriva u Srbiji, što će biti od velike pomoći poljoprivrednicima u RS

----------------------------------------------

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 5712 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda