Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SAKRILI MILIJARDE

19. 12. 2007.

SAKRILI MILIJARDE - Javni prihodi Srbije za prvih 11 meseci ove godine bili su “teški” 912,2 milijarde dinara, a njihova naplata je u odnosu na isti period lane, bila veća za 16,4 odsto. Poreska uprava je u ovom periodu naplatila 599,6 milijardi dinara, odnosno 14 odsto više nego u 2006. godini.

- Najveći rast naplate zabeležen je kod poreza na dobit preduzeća i to za 69,9 odsto. Poreski inspektori su otkrili da 21,3 milijarde dinara ne postoje u poslovnim knjigama - rekao je juče Dejan Stojanović, direktor Poreske uprave Srbije.

Poreska uprava je javnim tužilaštvima u Srbiji podnela 1.470 krivičnih prijava, zbog 1.901 krivičnog dela utaje poreza vrednog od 17,8 milijardi dinara. Inspektori poreske policije oduzeli su robu koja će poslužiti kao dokaz u pretkrivičnom postupku u vrednosti od 37,1 miliona dinara. U odnosu na isti period prošle godine, broj podnetih krivičnih prijava tokom 2007. veći je za 10,53 odsto.

- Ključnu ulogu u PDV prevarama imaju takozvana “fantom” preduzeća, koje se bave izdavanjem lažnih računa sa iskazanim PDV-om, iako nije bilo prometa dobara - istakao je Stojanović. - Inspektori su otkrili ukupno 266 preduzeća za pranje novca i podneli 252 krivične prijave protiv 464 nadležnih, zbog izbegavanja plaćanja poreza od 6,39 milijardi dinara.

Tokom 11 meseci ove godine, Poreska uprava je pokrenula i stečajni postupak u 86 preduzeća i prodala 67 nepokretnosti, zbog prinudne naplate potraživanja.

POVRAĆAJ ZA PRVI STAN

ZA povraćaj PDV-a za kupce prvog stana poreski inspektori su primili 455 zahteva, u iznosu od 76,7 miliona dinara. Do kraja novembra, vrednost ovog poreza dobilo je natrag 250 poreskih obveznika, u ukupnom iznosu od 43,7 miliona dinara. Poreske olakšice za kupovinu prvog stana zatražilo je 5.514 poreskih obveznika, a odobreno je 3.325 rešenja kojima je utvrđeno pravo na poresko oslobađanje za kupce prvog stana za članove domaćinstva. Nije naplaćeno ukupno 181,2 miliona dinara.

PRIHOD

POREZI na dobra i usluge čine 37 odsto ukupnih javnih prihoda, učešće doprinosa je 31 odsto, poreza na dohodak i kapitalne odbitke 14 odsto, carina šest odsto, a poreza na imovinu dva odsto.

Izvor: [M. N. S. www.novosti.co.yu]

Čitanja: 1678

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda