Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Sindikati manipilišu radnicima

19. 01. 2014.

Sindikati manipilišu radnicima - Zakon o radu Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su od Vlade Srbije da povuče iz procedure sve zakonske predloge Ministarstva rada i privrede.

Oni su optužili Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" za moguću podvalu i manipulaciju sa radnicima preduzeća u restrukturiranju.

"Manipulacija se sastoji u dobro isplaniranim i dogovorenim aktivnostima na relaciji ta dva sindikata i direktora preduzeća u restruktuiranju sa jedne, i Vlade Srbije i resornih ministarstva sa druge strane, tako što bi se bukom i galamom izmanipulisalo radnicima tih preduzeća i na kraju napravio kompromis po kojem bi se radnicima isplatio koji dinar više, ugasile firme, proglasila sindikalna pirova pobeda, a radnici ostali bez posla, na ulici i bez budućnosti", navodi se.

Taj sindikat je dodao da je taj scenario manipulacija već viđen a da je osnov za sumnju odbijanje zajedničke saradnje sa Srpskim sindikalnim frontom.

"Drugi osnov za sumnju je njihova dosadašnja nezainteresovanost za utvrđivanjem odgovornosti u propadanju preduzeća i višedecenijskom odobravanju pljačkaške privatizacije, u kojima je izostao zahtev za odgovornošću onih koji su ta preduzeća doveli u sadašnju poziciju", dodaje se u saopštenju.

Udruženi sindikati su zatražili od nadležnih i da se provere imovinske karte direktora i menadžmenta preduzeća u restrukturiranju i da se utvrdi odgovornost u njihovom dosadašnjem poslovanju i trošenju novca i da se pronađe model za oživljavanje tih kompanija.

"Za udružene sindikate Srbije Sloga je neprihvatljivo bilo koje drugo rešenje koje bi išlo na štetu radnika, koje bi donelo gubitak radnih mesta i stvaranje armije nezaposlenih", navodi se.


Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 1292 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Zakon o radu
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Zakon o radu
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Zakon o radu
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Zakon o radu
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Zakon o radu
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda