Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

NE kao dva mosta Zemun-Borča

25. 01. 2014.

NE kao dva mosta Zemun-Borča - stop reformama Odluka o povlačenju iz procedure zakona o radu, privatizaciji i stečaju koštaće nas koliko i izgradnja dva mosta Zemun-Borča.

Zajam Svetske banke, strana ulaganja i cena po kojoj će se Srbija zaduživati glavni su kanali kroz koje ćemo platiti odlaganje reformskih zakona.

Izmene Zakona o radu očekivali smo do kraja 2013. Tada su po hitnom postupku u Skupštinu upućeni i predlozi zakona o privatizaciji i stečaju. Odluka o odlaganju njihovog usvajanja doneta je u ponedeljak, a prva cena dogovora Dačića, Vučića i sindikata već nam je isporučena u sredu. Svetska banka tada nam je stopirala kredit od 250 miliona dolara. Samo na ovaj način izgubili smo novac kojim je Vlada planirala zakrpiti 14 odsto rupa u budžetu.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da ćemo povlačenje zakona platiti i kroz manji priliv stranih direktnih investicija.

- Vlada je planirala ulaganja od oko milijardu evra. Sada bi ona mogla biti manja za oko 300 miliona evra. Takođe, kada finansijski investitori čuju da nam Svetska banka nije odobrila kredit, ali i da nam je smanjen kreditni rejting, to će im biti signal da nam traže još veće kamate - ocenio je Arsić.

Srbija ove godine treba da se zaduži oko šest milijardi evra, a za pet milijardi još nismo ugovorili cenu kredita. Arsić procenjuje da bi odluka Svetske banke mogla u proseku da podigne kamatu 0,5 odsto, što stvara dodatni trošak od 25 miliona evra. Arsić, ipak, veruje da ćemo u zadnjem kvartalu dobiti zajam Svetske banke. Sličan odgovor „Blic“ je dobio u Ministarstvu finansija, koji veruju da je za zajam samo pomeren datum. U Svetskoj banci kažu da što se pre zakoni usvoje, to će ranije početi i pregovori o zajmu.

Naručeni protesti koče reforme“

Jučerašnji protest sindikata metalaca i radnika preduzeća u restrukturiranju u Beogradu, koje je primio premijer Ivica Dačić, bio je povod da se oglasi Ministarstvo privrede.

Ministarstvo ocenjuje da su protesti sindikata politički instruisani u cilju potpunog zaustavljanja reformi.

„Protest protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i prekjučerašnji štrajkovi, ali i sve dosadašnje sindikalne aktivnosti, poput bojkotovanja javne rasprave povodom izrade Nacrta zakona o radu, direktno su instruisani od političkih partija“, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Cilj je, kako ocenjuju, zaustavljanje započetih reformi kako bi zadržali partijske i sindikalne privilegije u javnom sektoru. Ministarstvo privrede zahteva od Vlade da do 1. februara zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o predlozima zakona o privatizaciji i stečaju.


Izvor i foto: [ blic.rs ]

Čitanja: 1326 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - stop reformama
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - stop reformama
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - stop reformama
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - stop reformama
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - stop reformama
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda