Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SMANJENJE POREZA- POVEĆANJA PLATA ZA TRI ODSTO

28. 07. 2008.

SMANJENJE POREZA- POVEĆANJA PLATA ZA TRI ODSTO - Usvajanje paketa poreskih zakona, kojima će biti smanjena poreska stopa na plate s 12 na 10 odsto i povećan neoporezivi deo dohotka s 5.000 na 8.000 dinara, mogao bi da poveća plate zaposlenima za oko tri odsto. Međutim, pojedini ekonomisti smatraju da budžet ne bi izdržao ovu meru.

BUDŽET - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ove mere najavio je već za jesen. Dinkić je rekao da će biti povećan broj građana koji će plaćati porez na primanja, a sve to u cilju rasterećenja privrede.

- Prostom računicom stvara se prostor da poslodavci zaposlenima povećaju plate za oko tri odsto. Međutim, postoji i druga opcija, a to je da se poslodavci odluče da višak koji im se otvorio zbog ovakvog razvoja događaja investiraju u firmu - objašnjava za „24 sata” ekonomista Goran Nikolić.

Dakle, ako neko prima platu od 50.000 dinara, najnoviji set poreskih zakona, uz blagoslov poslodavca, mogao bi da mu poveća platu za oko 1.500 dinara.

Prema Nikolićevim rečima, Vlada se odlučila na ovaj potez kako bi se motivisali investitori da ulažu u Srbiju. Ovakve mere po pravilu bi trebalo da donesu i povećanje radnih mesta, zbog činjenice da se opterećenje poslodavca po zaposlenom značajno smanjuje.

Ovo je drugo smanjenje poreskog opterećenja u poslednjih godinu i po dana, a poslednje smanjenje s 14 na 12 odsto je značajno podiglo primanja zaposlenih. Međutim, kako kažu u Ministarstvu finansija, taj potez nije podigao konkuretnost privrede, niti je drastično smanjio broj nezaposlenih.

Takođe, oko ove mere se već povela debata među ekonomistima, od kojih mnogi tvrde da će one dodatno isprazniti ionako problematičan budžet, što neće moći da se nadoknadi oporezivanjem najbogatijih slojeva društva. Prema njihovim rečima, najavljene mere bi mogle da sačekaju vreme kada će država imati manje rashode.

Oko 18.000 građana prijavilo je da su prošle godine zaradili više od 17.000 evra. Oni bi ubuduće, umesto 10 odsto, trebalo da plate porez od 20 do 40 odsto.

tekst: I.Jovanovic

Izvor: [www.24sata.co.yu]

Čitanja: 2929 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda