[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='18.223.159.195' AND browser='claudebot'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('18.223.159.195','1713416254','claudebot','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ŠNICLA SRPSKI SAN

07. 06. 2010.

ŠNICLA SRPSKI SAN - Potrošnja mesa u Srbiji je svedena na minimum jer su građani primorani da se odriču osnovnih namirnica, po stanovniku se dnevno potroši manje od 120 grama mesa.

Zbog sve manjih plata prvi na listi “za odricanje” su prehrambeni proizvodi za koje izdvajamo najviše para.

“U Srbiji se godišnje potroši oko 43 kilograma svežeg mesa po stanovniku, što je skromno u poređenju sa zemljama u Evropi”, kaže Vojislav Stanković, saradnik Privredne komore Srbije.

Ako se godišnja potrošnja preračuna u dnevnu, dobija se poražavajući podatak - po stanovniku se dnevno potroši manje od 120 grama mesa. U poslednjih godinu dana cene pojedinim vrstama svežeg mesa snižene su i za petinu, ali to nije mnogo podstaklo kupovinu ove namirnice. Jer, smanjile su se i plate, mnogi su izgubili posao, a troškovi života su rasli.

Potrošnja mesa u Srbiji značajno je padala u poslednje dve decenije, ali od početka ekonomske krize ona je bukvalno desetkovana”, kažu u klaničnoj industriji.

Ne postoje zvanični podaci o prometu ove namirnice, ali izveštaji iz trgovina pokazuju da je u proteklih godinu dana prodaja opala najmanje za trećinu. Prošle godine je većina artikala u supermarketima bila na sniženjima, to jedino nije važilo za sveže meso. Ali, od početka godine, sve se promenilo i gotovo da nema dana da neka vrsta svežeg mesa, najčešće svinjetina i piletina, ne budu na značajnom popustu.

“Stanje u mesnoj industriji najbolje ilustruju gotovo svakodnevne akcije i po 20 odsto popusta”, kažu u vodećim trgovinama.

Trgovci kažu da je stanje u mesnoj industriji znak velike krize u kojoj se nalaze mesari. Pre godinu dana, svinjski but je koštao prosečnih 438, a danas 346 dinara. Pileće meso je sa 218, sada “palo” na najčešćih 185 dinara za kilogram. Lane u Srbiji je proizvedeno 252.188 tona svinjskog mesa. U odnosu na 2008. godinu to je manje za 5,3 odsto.

“Uzroci okakvih kretanja su poznati, a oni su, pre svega, u činjenici narušenih pariteta cena, gubitka tržišta, ograničenih mogućnosti u izvozu, ali i smanjene kupovne moći stanovništva”, ukazuju stručnjaci.

---------------------------------

Opala i proizvodnja

Ukupna proizvodnja svih vrsta mesa u Srbiji u 2009. godini je iznosila 457.000 tona. Bila je za 1,5 odsto manja u odnosu na 2008. godinu. Samo je proizvodnja svinjskog mesa u 2009. godini manja za 3,8 odsto. Istovremeno proizvodnja živinskog mesa u ovom periodu beleži rast za 19,4 odsto

---------------------------------

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2249 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda