Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SRBI NE BRINU ZA STAROST

11. 02. 2008.

SRBI NE BRINU ZA STAROST - U sedam dobrovoljnih penzionih fondova trenutno se uplaćuje manje od 150.000 doprinosa za penzije

U privatnim penzionim fondovima trenutno štedi samo oko 150.000 građana. Uplate za dodatnu penziju uglavnom plaćaju poslodavci, dok je procenat onih koji samostalno uplaćuju privatnu penziju manji od deset odsto. U fondovima upozoravaju da naši građani ne brinu o svojoj starosti, uz „plitke” džepove nema ni navike da se štedi za stare dane. Činjenice, međutim, govore da bi trebalo izdvajati za dodatnu penziju – na zaposlenog u Srbiji dolaze jedan penzioner i više od jednog nezaposlenog, a državni fond PIO već je uveliko ispražnjen.

Naši građani trenutno mogu da steknudodatnu penziju, ne oslanjajući se samo na skromnu državnu, u sedam dobrovoljnih penzionih fondova – „Dunav”, „Delta Ðenerale”, „DDOR Novi Sad penzija plus”, „Rajfajzen futura, „Garant”, Triglav” i „NLB Nova penzija”. Od osnivanja pre godinu i po do sada sa društvima za upravljanje fondova, u njih se slilo blizu 500 miliona dinara.

Posredstvom fondova u budućnost mogu da ulažu svi, bez obzira na to da li su zaposleni ili nisu, penzioneri, pa čak i ako nisu punoletni.

Naši dobrovoljni penzioni fondovi zasnivaju se na sistemu „čistog računa”, što znači da član svakog fonda dobije onoliko koliko doprinosi i da u svakom trenutku može da se informiše o stanju uplaćenih para. Princip štednje zasniva se na mesečnim uplatama koje se godinama sakupljaju na računu nekog fonda. Isplata prikupljenog novca ne može da počne pre 53. godine, a najviše se isplati, naravno, ulaganje na duge staze.

Koliko će neko izdvajati para i tako uticati na visinu buduće penzije zavisi od njegove odluke i finansijskih mogućnosti. Važno je znati da se ne mora svakog meseca uplaćivati u istom iznosu i da se može preskočiti neka rata. Najmanja uplata je 1.000 dinara, koliko se može uplatiti jednog meseca, atek za tri meseca,recimo, 3.000 dinara.

U svim fondovima se uplaćuje uglavnom nešto više od 2.000 dinara. Po toj računici ko u naredne tri decenije bude izdvajao prosečni iznos trebalo bi da dobije privatnu penziju od oko 31.000 dinara.

Interesovanje za ulaganje u „mlade” dobrovoljne penzione fondove, ipak,je sve veće i u Srbiji jer NBS beleži mesečni rast od oko 5.000 novih kandidata.

Broj članova povećava se iz dana u dan u fondu kompanije „Dunav”, koja je imala osiguranje za penziju i pre nego što su počeli da rade dobrovoljni fondovi, kojih je sada više od 73.000. Za čak 92 odsto članova doprinose uplaćuju poslodavci meću kojima su NIS, PTT Srbije, Erikson, Beogradska berza, Infostan. U uplatama prednjače muškarci, uglavnom stariji od 40 godina.

Fond „Triglav penzija”je za nekoliko meseci, od kada je startovao, već zabeležio interesovanje za ulaganje. Vojko Saksida, generalni direktor tog fonda ističe da će i naši ljudi, uz sve veći standard shvatiti da treba da vode računa o svojoj budućnosti u starosti. Poslodavci, ako ne baš dobrovoljno onda bar uz „pritisak” sindikata trebalo bi, dodao je, da vode računa ozaposlenima i počnu da im uplaćuju u dobrovoljnefondove. Po njemu bi trebalo što pre uvesti i drugi stub – obavezno dodatno penziono osiguranje koji se zasniva na istom principu kao i treći – svako od nas izdvaja od plate ili nekog drugog izvora na svoj račun, razlika je što je to obavezno.

Veće interesovanje za uplate primećeno je i u ostalim fondovima. Za sve veću popularnost ovakve štednje zaslužna je bolja informisanost, ali i poverenje. Sam način poslovanja fondova podrazumeva višestepeni sistem kontrole. Naime, društvo koje upravlja fondom u potpunosti je odvojeno od samog fonda što porazumeva dva odvojena računa. Ti računi fondova se nalaze u tri kastodi banke– Unikredit, Sosijete ženeral i Komercijalnoj. Ove banke staraoci kontrolišu rast društva, način na koji se investira novac, isplaćuje, obračunava vrednost imovine fonda, investicione jedinice... Sredstva fonda ne mogu se koristiti za eventualnu prinudnu naplatu, zaloge, hipoteke niti se uključiti u stečajnu masu.

Ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove jača odgovornost pojedinca, ali i sistem penzijskog osiguranja. Međutim, da bi još više građana ulagalo i u većim iznosima potrebne su veće zarade i životni standard, ali i poreske olakšice i još veće edukovanje.

Prednost ulaganja u penzioni fond u odnosu na oročenu štednju je u akumulaciji sredstava, koja počinje od nule, odnosno od prve uplate koja se odmaha investira i počinje da donosi prinos. Koliki-toliki. Svaka uplata u penzioni fond se konvertuje u investicione jedinice, koje nemaju konstantnu vrednost, već se dnevno menjaju: svako društvo startuje sa investicionom jedinicom od 1.000 dinara, koja već sledećeg dana može biti veća.

Društvo za upravljanje u obavezi je da se drži plana investiranja koji je prethodno odobrila Narodna banka. Ako kojim slučajem iskorači iz planiranih okvira, rizikuje da izgubi dozvolu za rad. Ako se„zaigra”, društvo može i da bankrotira, ali ne i fond. Naime, imovine društva i fonda su odvojene, tako da i ako društvo propadne, imovina fonda ostaje netaknuta, za razliku od banaka kojima, u slučaju da bankrotiraju, sva imovina, uključujući i depozite, ulazi u stečajni masu iz koje se poverioci namiruju.

-----------------------------------------------------------

Objavljivanje vrednosti investicionih jedinica

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima svakodnevno objavljuju vrednosti svojih investicionih jedinica u najmanje jednom dnevnom listu i na svojim Internet stranicama.

Članovi dobrovoljnih penzijskih fondova u svakom trenutku mogu da se informišu o iznosu prikupljenih sredstava na svom računu tako što vrednost investicione jedinice pomnože s brojem jedinica koji im pripada. Radi boljeg snalaženja, NBS preporučuje da se prilikom obračuna na svom računu obrati pažnja na datum vrednosti investicione jedinice, koji je uz nju uvek naveden.

Izvor: [www.politika.co.yu]

Čitanja: 2606 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda