Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SRBIJA I PRUGE CRNE GORE

04. 05. 2008.

SRBIJA I PRUGE CRNE GORE - Generalni direktor "Železnica Srbije" Milanko Šarančić izjavio je da postoji spremnost i Srbije i "Železnica Srbije" da učestvuju u privatizaciji kompletnog kargo i putničkog prevoza na prugama duž Crne Gore.

"'Železnice Srbije' su spremne da budu vlasnik ili bar većinski vlasnik železničkog prevoza u Crnoj Gori. Naravno, infrastruktura bi ostala u vlasništvu matične zemlje. To je izuzetno bitan projekat za nas, jer bismo time preusmerili i našu komletnu privredu na pravac ka luci Bar i time imali direktan izlazak na more.

"Teško je u ovom trenutku reći koliko će nas to koštati, jer je tender tek u pripremi, ali je moja poruka svim zainteresovanima za kupovinu železničkog prevoza u Crnoj Gori da se Srbija toga neće odreći i da je to naše najmanje i prirodno pravo i da zbog toga treba da na tenderu pobedimo", istakao je Šarančić u intervjuu "Glasu javnosti".

Pošto je Lombardijski deo zagušen, stav italijanske vlade da sav saobraćaj upreusmere na luku Bar i severnije železnicom do Beograda i dalje ka severnoj i srednjoj Evropi, rekao je Šarančić.

On je podsetio da su "Železnice Srbije" u decembru prošle godine potpisale projekat i ugovor sa lukom Bar, sa železnicama Crne Gore i Mađarske da na potezu od luke Bar, preko Crne Gore i Srbije, do Budimpešte saobraćaju kontejnerski vozovi.

"Pre toga, zajedno s predstavnicima Crne Gore, potpisali smo ugovor o tarifama ovoga prevoza. Znači, to su projekti koji bi mogli da još više zažive kada se steknu tehnički uslovi na ovom pružnom pravcu, da se kontejnerska roba ambulantno proslećuje do krajnih korisnika", podsetio je Šarančić.

"Mi smo u stalnim pregovorima sa evropskim partnerima i u toku prošle godine imali smo veliki prihod od tranzita preko Koridora 10 kroz Srbiju od 58 miliona evra. Tri puta veći nego u 2003. godini, pa nam je namera da trend rasta prihoda nastavimo", istakao je Šarančić.

Izvor: [www.mtsmondo.com]

Čitanja: 2520 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda