Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SRBIJA ZAMRZAVA DOZVOLE HRVATIMA

11. 08. 2008.

SRBIJA ZAMRZAVA DOZVOLE HRVATIMA - Ministarstvo infrastrukture razmatra mogućnost da hrvatskim prevoznicima zamrzne dozvole za prevoz robe u treće zemlje

Ministarstvo infrastrukture Vlade Srbije uzelo je u razmatranje zahtev srpskih prevoznika i špeditera da hrvatskim prevoznicima zamrzne dozvole za prevoz robe iz Srbije u treće zemlje i obratno.

Ta inicijativa pokrenuta je nakon što je hrvatsko ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture pre nekoliko nedelja ukinulo 12.000 dozvola srpskim prevoznicima, zbog spora nastalog u vezi sa hrvatskim prevoznikom „Zagrebtrans", koji je onemogućen da realizuje jednu isporuku u Srbiji.

Neđo Mandić, predsednik poslovnog udruženja prevoznika „Međunarodni transport", kaže da srpski auto-prevoznici nisu tražili da se hrvatskim zamrznu dozvole, već svojstvo univerzalnosti koje te dozvole imaju.

- Svojstvo univerzalnosti znači da Hrvatska može da iz neke treće zemlje dovozi robu u Srbiju, i obratno. Istu mogućnost ima i Srbija. Hrvati su ukidanjem 12.000 dozvola praktično prekršili sporazum, tako da su srpski auto-prevoznici sada predložili da se suspenduje odredba o univerzalnosti dozvola, kako ne bi trpeli još veće gubitke. Hrvati izdavanje dozvola, na šta su po ugovoru obavezni, uslovljavaju rešavanjem pojedinačnog problema, koji bi trebalo rešavati na državnom nivou. Za to vreme, srpski prevoznici gube novac - objašnjava Mandić za BIznis.

Zagreb prevario Beograd

Prema njegovim rečima, ukidanje 12.000 dozvola predstavlja katastrofu za srpske vozače, kojima će do kraja godine biti potrebno još oko 40.000 dozvola. Ukoliko hrvatsko resorno ministarstvo ne preinači odluku, srpski kamioni uskoro neće moći da voze teret preko ili na teritoriji Hrvatske, jer je prvi kontigent dozvola praktično - potrošen.

- Hrvatska ima mnogo više koristi od međudržavnog sporazuma nego Srbija, zato što hrvatski prevoznici mnogo više robe izvoze iz Srbije u treće zemlje, čime značajno umanjuju ture naših vozača. S druge strane, iako su i dozvole koje Hrvatska nama izdaje takođe univerzalne, ograničeni smo, jer mi ne možemo baš mnogo robe da prevezemo iz, recimo, Bugarske u Hrvatsku ili obratno, jer Hrvatska nema veliki promet - kaže Mandić.

Srbija i Hrvatska su pre nekoliko godina potpisale međudržavni sporazum, prema kojem su dve države dužne da jedna drugoj daju po 45.000 dozvola ili više, ukoliko je to potrebno. Tada je i doneta odluka da dozvole budu univerzalne, što je prema oceni našeg sagovornika, bio jako loš potez.

Oštećeni srpski prevoznici

U praksi postoje tri vrste dozvola. Bilet dozvole podrazumevaju prevoz i razmenu između dve zemlje. Tranzitne dozvole namenjene su tranzitu kroz određenu zemlju, a treća vrsta su dozvole za treće zemlje. Samo te dozvole treba da budu univerzalne, ali su se dva ministarstva saglasila da sve dozvole budu takve, što se po Srbiju pokazalo kao nepovoljno. Takve dozvole se, inače, u mnogim zemljama ne izdaju u velikom broju, a neke zemlje ih čak uopšte i ne izdaju. Primera radi, Srbija je od Grčke za ovu godinu dobila svega 216 takvih dozvola, a uobičajena kvota kod zemalja koje ih izdaju kreće se od 300-500 dozvola.

- Kada je 2001. sklapan međudržavni ugovor, napravljena je velika glupost, jer su sve tri vrste dozvola proglašene univerzalnim. Na taj način je naše prevozničko tržište praktično „prodato". Srpski prevoznici su dosta oštećeni, jer Hrvatska nema tako veliko tržište, nema dovoljno posla, te hrvatski prevoznici prave ture iz Srbije ka trećim zemljama ili iz tih zemalja ka Srbiji, na taj način uzimajući posao srpskim prevoznicima - kaže Mandić i dodaje da je sada pravi trenutak sporna odredba o univerzalnosti bude ukinuta. U Ministarstvu infrastrukture su prošle srede saslušali naš zahtev i obećali da će ubrzo početi sa rešavanjem ovog problema.

Ministarstvu infrastrukture zahtev je, inače, dostavljen prošle srede, kada su u tom ministarstvu obećali da će prve korake preduzeti u naredna dva dana. To se, međutim, još nije desilo.

Ceo problem nastao je, da podsetimo, zbog „Končarovih" transformatora, koje je od tog preduzeća kupila srpska „Elektromreža" i koji su do Novog Sada i Beograda stigli železnicom, a do trafo-stanica je trebalo da budu prebačeni kamionima. „Končar" je za taj prevoz ranije već angažovao zagrebačkog prevoznika „Zagrebtrans", koji međutim, po domaćim zakonima, za takav posao nije mogao da dobije dozvolu. Zbog toga je „Končar" pokušao da unajmi srpsku firmu „Boro Kečić", koja je, međutim, bila skupa, pa je hrvatska firma odustala i unajmila firmu „Sava trans". To se nije svidelo firmi „Boro Kečić", pa su njeni zaposleni blokirali železničku stanicu na kojoj se nalaze transformatori. Od tada, transformatori su u blokadi u Novom Sadu već osam meseci, a „Končar" se na kraju obratio za pomoć svojoj državi, što je rezultiralo ukidanjem 12.000 dozvola srpskim prevoznicima.

Muk u Vladi Srbije

Iz Ministarstva za infrastrukturu se, uprkos velikim problemima u kojima su se našli srpski prevoznici, još niko nije zvanično oglasio. Predlog špeditera o protivmerama uzet je u razmatranje i očekuje se da će narednih dana biti preduzeti konkretni koraci.

Predstavnici domaćih špeditera saopštili su, takođe, da su protiv nadležnih iz ranijeg saziva ministarstva već dva puta podnosili krivične prijave, ali da su one oba puta poništavane. Oni su naveli da je nekolicina funkcionera iz Ministarstva za infrastrukturu omogućilo „Zagreb transu" da nezakonito posluje u Srbiji.


Čitanja: 2665 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda