Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

STIMULACIJA ZA STEČAJNOG UPRAVNIKA - 63.000 EVRA

24. 12. 2007.

STIMULACIJA ZA STEČAJNOG UPRAVNIKA - 63.000 EVRA - Poklon, koji pored plate sleduje upravniku, ukoliko je vrednost stečajne mase preko 2,5 miliona evra je 35.300 evra, plus 0,5 odsto, ali se taj iznos može dodatno uvećati za još jedan odsto na ime složenosti stečajnog postupka

Prašina koja se letos digla nakon što je u pojedinim medijima objavljeno da je stečajni upravnik jednog subotičkog preduzeća izračunao sebi nagradu od skoro milion evra, slegla se pošto je ministar ekonomije Mlađan Dinkić munjevito reagovao i naložio da se preispita Pravilnik o nagrađivanju. Iako je to bilo početkom avgusta i dalje se primenjuje isti propis za određivanje konačne visine nagrade za rad stečajnog upravnika.

U Ministarstvu ekonomije, na pitanje zašto ovaj Pravilnik, koji je 19. maja 2005. potpisao tadašnji resorni ministar Predrag Bubalo, nije promenjen, tvrde da je već pripremljeno nekoliko verzija, da su uzeta u obzir i iskustva drugih zemalja i da očekuju da novi bude uskoro usvojen. Bubalo se kasnije branio da nije u potpunosti znao koliko se para može „zaraditi“ primenom složene matematike iz ovog pravnog akta.

Željko Pešut, stečajni upravnik preduzeća „Beko“, gde je do sada unovčena imovina u iznosu od 67 miliona evra, kaže da su priče o enormnim nagradama netačne. On ističe da još nije izračunao koliko njemu pripada, ali da sigurno nije reč o fantastičnim iznosima.

Prema važećem propisu, zavisno od vrednosti stečajne mase raspoložive za poverioce, nagrada koja pored plate, sleduje upravniku za iznos od preko 2,5 miliona evra je 35.300 evra, plus 0,5 odsto, ali se taj iznos može dodatno uvećati za još jedan odsto na ime složenosti stečajnog postupka.

- Kada govorimo o najvećim iznosima koji su stečajni upravnici dobili na ime nagrade moram da kažem da su u pitanju stečajni postupci koji su okončani i u kojima je stečajno veće donelo rešenje o određivanju konačne nagrade za rad stečajnog upravnika - kaže Vesna Gaćeša, direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Prema podacima ove Agencije, najveća nagrada za stečajnog dužnika „Cepak“ a. d.- Kraljevo u bruto iznosu od oko osam miliona dinara pripala je Agenciji za privatizaciju - Centru za stečajeve. Stečajni postupak ove firme pokrenut je 2002. godine, Centar za stečaj imenovan je za stečajnog upravnika jula 2006. godine, a postupak je zaključen jula 2007. godine. Kada je u pitanju fizičko lice kao stečajni upravnik, najveća obračunata nagrada je za stečajnog dužnika „Mladost“ a.d.- Sombor u bruto iznosu od oko 3,3 miliona dinara. Upravnik je na ovom poslu radio više od dve godine.

Povodom tvrdnji da je prethodni stečajni upravnik Robnih kuća „Beograd“ Mirko Borovčanin tražio nagradu od 2,4 miliona dinara, Gaćeša odgovara da joj je poznato da je preliminarna nagrada za ovo preduzeće mesečno iznosila 2.400.000 dinara i da je uplaćivana stečajnom upravniku, odnosno Agenciji za privatizaciju - Centru za stečajeve. „Mirko Borovčanin nije jedini koji je trebalo iz ovog iznosa da dobija mesečnu preliminarnu nagradu već je, koliko je meni poznato, bilo njih sedmoro koji su mesečno isplaćivani iz ovog iznosa. Dakle, Mirko Borovčanin za sebe nije tražio, niti je dobio 2,4 miliona dinara, a koliko će mu pripasti još nije utvrđeno“, kaže Gaćeša.

Podatak o sumi neto nagrada stečajnim upravnicima, Agenciji za licenciranje nije poznat jer se od bruto iznosa odbija, minimum 37 odsto na ime poreskih obaveza. Po rečima Gaćeše obračun nagrade se radi po važećem pravilniku, ali je problem u tome što se ovaj propis različito tumači tako da je „stimulacija“ u prvoj polovini 2006. godine obračunavana na dva načina. Jedan su primenjivali stečajni upravnici, a drugi Viši trgovinski sud u Beogradu. Međutim, u praksi je postojalo i treće rešenje, jer su pojedini Trgovinski sudovi obračunavali konačnu naknadu i nagradu na svoj način. Tako je za rad u jednom preduzeću, stečajnom dužniku, stečajni upravnik izračunao konačnu nagradu od 100.000 evra, prema tumačenju Višeg trgovinskog suda ta nagrada trebalo bi da iznosi oko 50.000 evra, a Trgovinski sud je svojim rešenjem dosudio oko 30.000 evra.

U ovom trenutku Centar za stečaj je imenovan za stečajnog upravnika u 371 stečajnom postupku. Trenutno u Srbiji ima 372 licencirana stečajna upravnika.

DEOBA PARA

Prema Zakonu o stečajnom postupku svuda gde je većinski društveni i državni kapital za stečajnog upravnika se imenuje specijalizovana institucija koja se u ovom slučaju zove Agencija za privatizaciju-Centar za stečaj. Kada je za stečajnog upravnika imenovana Agencija za privatizaciju njoj se isplaćuje i preliminarna i konačna nagrada za rad stečajnog upravnika, a jedan deo od te nagrade pripada povereniku koga ona postavlja u skladu sa odredbama ugovora koji međusobno zaključuju.

Izvor: [Z. Mihajlović //  www.glas-javnosti.co.yu]


Čitanja: 5157

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda