Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

STRAH KRČMI ŠTEDNJU

11. 10. 2008.

STRAH KRČMI ŠTEDNJU - Građani se više raspituju koliko para sa svojih štednih knjižica mogu da podignu odmah, a manje je onih koji podižu uloge ili ih prebacuju u sef.

Manji iznosi štednih uloga mogu odmah da se podignu (Foto D. Jevremović) Ovih dana Beograđanka D.M.je tražilada iz banke podigne 95.000 evra u gotovom, kako bi za sestru koja živi u Johanesburgukupila stan. U banci su joj rekli da toliku sumu mogu da isplate u roku od tri dana. Prodavac, međutim, neće da čeka, niti da da se evri prebace na njegov račun. Čovek traži keš „jer finansijska kriza drma svet”. Makar novac čuvao u kućnom „bunkeru”, ako ne uspe da iznajmi sef u banci.

Uprkos tvrdnji guvernera Radovana Jelašića da je štednja sigurna, ulozi se, ipak, tu i tamo, podižu.

Pojedini bankari tvrde da ulozi mogu da se dobiju odmah, u većini s najavom dan ranije, a građani tvrde da moraju da čekaju i koji dan duže.

Komercijalna banka isplaćuje uloge bez ograničenja, a ako trenutno nema keša, najkasnije sutradan, uverava Goran Milićević, izvršni direktor za marketing. Razročavanja oročenih uloga bilo je samo sporadično. Za paniku nema razloga, a novcu nije mesto u sefu ili „slamarici”, već u banci, kako kaže Milićević, gde se oplođuje i donosi zaradu.

Iz Banke Inteza tvrde da u svim ekspoziturama uredno isplaćuju sve unapred najavljene iznose, a kao i u svim bankama u svetu,podizanje većih iznosa treba najaviti dan ranije.

U Sosijete ženeral banci bilo je slučajeva da su građani podizali depozite, ali je zanimljivo da među njima nema „malih štediša”. Sonja Miladinovski, član Izvršnogodbora te banke, poručuje: „Ko god bude hteo, može da uzme svoj novac bez ograničenja”.

U ekspoziture Unikredit banke ovih dana klijenti su češće dolazili da pitaju da li su im ulozi sigurni. Ivan Radojčić, član IO navedene banke, kaže da su neke štediše početkom ove sedmice podigli depozite, da bi ih posle nekoliko dana ponovo oročili.

Iz Rajfajzen banke tvrde da su obezbedili dovoljno gotovine da podmire sve zahteve klijenata. Dnevni limit za isplatu bez najave po računu je 5.000 evra, a sa najavom nema ograničenja.

Bezrazložnih pritisaka zbog opšte psihoze kojoj su „kumovali” napisi u pojedinim medijima bilo je i u Hipo Alpe-Adrija banci. Gotovine za isplatu do 10.000 evra odmah ima, preko tog iznosa za dva dana, a ta banka priprema veću količinu keša za svaki slučaj, kako kaže Mirko Španović, član Izvršnog odbora, ako zatreba i za isplatu većih uloga.

Potpredsednik IO Findomestik banke Vladimir Marković je izjavio da je poslednjih dana povećan broj najava za podizanje štednje. Banka nema limit za isplatu gotovine, većina građana ostavlja oročenu ušteđevinu, a sve je više onih koji ulažu novac.

U AIK banci će svakom klijentu objasniti šta dobija, a šta gubi ako povuče novac. Da bi podigli ušteđevinu, bilo po viđenju ili oročenu, štediše podnose zahtev. Nema ograničenja, jedino se može desiti da trenutno nema novca na blagajni. Ulog se može podići do kraja dana ili sutradan. Oročeni depoziti mogu da se razroče po danima dospeća.

B. Dumić

Sefovi su za zlato

Da bi se novac čuvao u sefu, mesečno treba izdvojiti i od 200 do 1.700 dinara. Povlačenjem štednog uloga u sef, uveravaju bankari, gubi se zarada na ušteđevini, jer se štediše odriču kamata koje su najveće u regionu. Sefovi služe za čuvanje zlata i drugih dragocenosti.

Uslovi za podizanje stednje bez najave:

1.Komercijalna banka-bez ogranicenja
2.Inteza                      -do 5.000€
3.Rajfajzen                 -do 5.000€
4.Unikredit                 -do 3.000€
5.Sosijete zeneral        -bez ogranicenja
6.Hipo Alpe Adria      -10.000€
7.Aik                          -bez ogranicenja

Izvor: politika

Čitanja: 3354 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda