Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

STRANI INVESTITORI ČEKAJU REFORMSKU VLADU

14. 05. 2008.

STRANI INVESTITORI ČEKAJU REFORMSKU VLADU - Veliki projekti u infrastrukturnim sektorima i energetici otvoriće nove mogućnosti saradnje sa italijanskim firmama, izjavio Fabio Korsi, direktor kancelarije Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu u Beogradu

Siguran sam da će nova srpska vlada zadržati kurs reformi i obnove započet pre osam godina, izjavio je direktor kancelarije Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu u Beogradu Fabio Korsi, izrazivši uverenje da će to otvoriti nove mogućnosti za proširenje saradnje dveju zemalja na ekonomskom planu.

On je svoju uverenost u produžetak reformskog kursa u Srbiji objasnio činjenicom da se sada oko 56 odsto srpske spoljne trgovine obavlja s Evropskom unijom.

Perspektive srpske ekonomije su dobre, ocenio je Korsi, navodeći da je naša zemlja protekle godine ostvarila značajan rast izvoza od 26,2 odsto, u odnosu na 2006, ali i uvoza – koji je lani uvećan 27,7 procenata, uz istovremeni porast glavnih makroekonomskih pokazatelja. „Veliki projekti koji su započeti, ili koji treba u narednom periodu da postanu operativni, pogotovu u infrastrukturnim sektorima i energetici, svakako će otvoriti nove mogućnosti saradnje sa italijanskim firmama”, ocenio je Korsi.

On je ukazao da saradnja sa italijanskim kompanijama predstavlja veoma bitan deo ukupnih ekonomskih veza Beograda i Brisela. „Stabilno prisustvo velikih italijanskih preduzeća u Srbiji, pre svega u sektorima bankarstva i osiguranja (Unikredit, Findomestik, Banka inteza, Grupa Ðenerali, Fondijarija), a tokom narednog perioda i FIAT-a, predstavlja snažan podsticaj i za druge italijanske firme i daje odličnu osnovu za dalje investicije”, naglasio je Korsi.

Italijanske firme su uvek bile među glavnim investitorima u Srbiji, rekao je Korsi, podsetivši da su kompanije iz njegove zemlje imale zapaženu ulogu u procesu privatizacije srpskih preduzeća koji je počeo 2000. godine.

Italija je od 2000. do 2007. godine, ako se imaju u vidu samo podaci o direktnom plaćanju, uložila u srpsku ekonomiju oko 400 miliona evra, rekao je Korsi, dodavši da je tačan iznos italijanskih investicija svakako bio veći, ako su uzmu u obzir i ulaganja obavljena posredstvom trećih zemalja, investicije u materijalnim dobrima i poslovna aktivnost brojnih manjih i srednjih preduzeća na srpskom tržištu.

Prošle godine Italija je bila najveći kupac srpske robe među članicama EU, jer je njen uvoz iz Srbije vredeo 800 miliona evra, 7,9 odsto više nego 2006.

Podaci Instituta pokazuju da je Italija lani bila treća zemlja u EU po vrednosti ostvarenog izvoza u Srbiju, gde je plasirala robu za 1,3 milijarde evra, ili 32 odsto više nego 2006. godine. Italija je u Srbiju uglavnom izvozila vozila, mašine i tekstil, dok je srpski izvoz u Italiju prvenstveno obuhvatio gvožđe, čelik, nemetale, trikotažu i proizvode od plastike.


----------------------------------------------------------

Srbija će postati lider na Balkanu

Novi Sad – Verujem da Srbija ulazi u miran politički period i da će veoma brzo postati lider privrednog razvoja i centar ekonomske moći na Balkanu, izjavio je juče ataše za poljoprivredu ambasade SAD u Beogradu Hasan Ahmed prilikom posete 75. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Ahmed je, u razgovoru sa generalnim direktorom Novosadskog sajma Aleksandrom Andrejevićem, rekao da su Beograd i Srbija oduvek bili centralni deo Balkana, naglašavajući da je politička stabilnost ključni faktor za privrednike i investitore.

Andrejević je američkog atašea upoznao sa doprinosom ovog, najvećeg sajma agrobiznisa u jugoistočnoj Evropi, promociji poljoprivrede u Srbiji.

Izvor: [www.politika.co.yu]

Čitanja: 2337 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda