Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

STRUJA POSKUPLJUJE

28. 02. 2008.

STRUJA POSKUPLJUJE - Vlada Srbije raspravljaće danas o predlogu EPS-a za poskupljenje struje u proseku za 7,6 odsto, saznaje B92.

Elektroprivreda Srbije zatražila je od vlade da zajedno sa novim tarifnim sistemom za obračun električne energije, od 1. marta struja i poskupi i to u proseku za 7,6 odsto, što je za 1,8 odsto više nego u prethodnom zahtevu te kompanije pred Novu godinu.

EPS je u prošloj godini krajem avgusta i pred Novu godinu tražila poskupljenje struje za nešto više od pet odsto, ali je vlada taj predlog oba puta odbila. Prvi put zbog toga što bi povećanje cena uticalo na rast inflacije, dok je drugi put zahtev odbijen bez obrazloženja, a razlog su bili predstojeći izbori za predsednika.

Ukoliko bi vlada odobrila nove cene struje od 1. marta, električna energija ne bi poskupela podjednako za sve tarife, tako da bi pojedinim potrošačima cene bile neznatno veće, dok bi druge kategorije struju plaćale i do 20 odsto više.

Predlog EPS-a za poskupljenje struje urađen je na osnovu metodologije i tarifnih sistema Agencije za energetiku, a to će omogućiti da u računu za struju budu prikazani pojedinačni troškovi u svim fazama proizvodnje i distribucije, a čiju opravdanost proverava Agencija. To je najvažnija novina tarifnog sistema.

Primena tarifnog sistema za obračun struje odlagana je prošle godine dva puta. Prvi put na zahtev EPS-a zbog, kako je obrazloženo, tehničkih razloga, a nije stupio na snagu ni 1. septembra, iako je tada sve bilo spremno za njegovu primenu, jer bi najveće poskupljenje zadesilo potrošače koji najmanje troše struju.

Šest meseci kasnije, u tarifnom sistemu ništa nije promenjeno, ali se ipak predlaže njegova primena, pa se postavlja pitanje da li je to bio pravi razlog za njegovo odlaganje.

Struja je poslednji put poskupela 15. maja prošle godine i to u proseku za 15 odsto.

Čitanja: 2152 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda