Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Struja skuplja

04. 05. 2015.

Struja skuplja - Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali upola manje nego što je planirano, saznaje Blic.

“Ideja je bazirana na činjenici da su fiskalni rezultati za prva četiri meseca mnogo bolji od očekivanih i projektovanih",objašnjava izvor Blica blizak pregovorima srpskih vlasti i misije Fonda. Zbog toga, struja će biti skuplja za 8 odsto, umesto planiranih 15 odsto, piše list.

Prema ovom planu, Vlada bi u Skupštinu tokom juna uputila izmene zakona o akcizama, odnosno predvidela bi uvođenje ovog novog nameta na električnu energiju, s obzirom na to da je postojanje ove dažbine u skladu sa procesom usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim.

Međutim, akciza na struju bila bi do daljeg nula ili minimalnih oko 60 dinara, odnosno 0,5 evrocenti. Ukoliko misija ne prihvati ovaj predlog, onda bismo s akcizom koja bi bila oko 7,5 odsto išli odmah, a poskupljenje kilovata bismo pokušali da odložimo do naredne godine.

Prva varijanta bi prema predlogu iz Nemanjine, značila da bi kilovati za građane poskupeli sedam do osam odsto za iznos koji ide EPS-u. Da podsetimo, memorandumom o ekonomskoj politici, a koji je sastavni deo našeg sporazuma sa MMF, predvideo je da struja poskupi za 15 odsto. Ideja je bila da pola iznosa ide EPS-u, a da polovina bude uplaćivana direktno u budžet kroz akcizu, piše list.

Da li će se novi predlozi Vlade i ostvariti, znaćemo 12. maja, kada se okončaju pregovori Srbije sa misijom MMF o prvoj reviziji aranžmana koji je na snagu stupio u februaru.

Predstavnici Fonda su već nekoliko dana u Beogradu, a sutra, plenarnim sastankom u centralnoj banci, kom će u ime Fonda predsedavati Zuzana Murgasova, šefica misije, i guverner NBS Jorgovanka Tabaković u ime Srbije, počinju i razgovori na najvišem nivou.

Misija Fonda u Beograd dolazi nezadovoljna činjenicom da Vlada nije sprovela poskupljenje struje već od 1. aprila. Na nedavnim susretima u Vašingtonu, na kojima je bio ministar finansija Dušan Vujović, više puta ponovljeno je da nije dobro da Srbija već na početku važenja aranžmana ne realizuje dogovoreno, jer to utiče na kredibilitet sporazuma.

Međutim, postignuta je saglasnost da se tokom majske revizije u sklopu pregovora o sporazumu o finansijskom restrukturiranju EPS, koji bi na snagu trebalo da stupi 1. juna ove godine, još jednom razgovara i o ceni struje.

“Uvođenje akcize na struju deo je našeg usaglašavanja sa EU. Veći broj država ima akcizu na struju, ali uglavnom minimalnu akcizu od 0,5 evrocenti, uz veliki broj izuzetaka koji znače da građani uglavnom i ne plaćaju taj namet” kaže poreski stručnjak prof. Milica Bisić.


Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 2477 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda