Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

SVAKA PETA NEMAČKA KOMPANIJA NAPUŠTA KINU

04. 08. 2008.

SVAKA PETA NEMAČKA KOMPANIJA NAPUŠTA KINU - Svaka peta nemačka firma koja celokupnu ili samo deo proizvodnje ima u Kini, namerava da se povuče iz te zemlje.

Prema izveštaju Saveza nemačkih inženjera, a koje prenose nemački mediji, glavni razlozi za takvu odluku su rastuće plate kineskih radnika, kao i često nepremostivi problemi vezani za željeni kvalitet robe.

Od oko 1.600 nemačkih firmi u Kini, svaka peta namerava ili da se vrati u Nemačku ili da proizvodnju preseli u Indiju, Bangladeš ili Kazahstan.

Mnoga preduzeća, kako se navodi, bez dovoljno priprema i naivno započela su rad u Kini, pre svega ne razmišljajući da će i tamo primanja morati da porastu. Zbog toga danas čak i kineske firme sele proizvodnju u druge zemlje.

Predstavnik Nemačke banke u Pekingu, Edi Hening (Eddy Hennig) ocenjuje da se firmama koje na primer proizvode majice, više ne isplati da zbog toga premeštaju fabrike u Kinu, već da one idu u Vijetnam ili afričke zemlje. Za evropske investitore su, pored toga, Rumunija i Bugarska velika konkurencija Kini.

Savetodavna kompanija Diloit (Deloitte) ocenjuje da će iz Kine otići najpre one firme koje su tamo otišle zbog jeftine radne snage, a to su tekstilna i preduzeća za proizvodnju potrošne robe.

Prema proceni analitičara i firme koje proizvode kvalitetnu robu moraju da se zapitaju da li je za njih dugoročno isplativa proizvodnja u Kini. Jer, ako kvalitet robe nije vrhunski, to ugrožava ugled preduzeća.

Diloit savetuje svojim klijentima da ozbiljno razmotre vraćanje proizvodnje u Nemačku.

Tako je najpoznatiji nemački proizvođač plišanih igračaka, firma Štajf (Steiff) posle četiri godine u Kini najavila prošlog meseca povratak u Nemačku.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2100 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda