Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

TRŽIŠTE JAČE I OD KOSOVA

16. 02. 2008.

TRŽIŠTE JAČE I OD KOSOVA - Ukoliko Kosovo 17. februara proglasi nezavisnost, a u Srbiji ne bude velikih nemira ili vojnih sukoba, investitori na berzi će nastaviti da ulažu kao i do sada i neće doći do velikog poremećaja kursa, smatraju stručnjaci.

Investicioni fondovi i drugi strani investitori na Beogradskoj berzi povući će se sa ovdašnjeg finansijskog tržišta samo ako reakcija države Srbije na najavljeno samoproglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara bude burna - ukoliko bude nemira velikih razmera ili vojnih sukoba, smatraju domaći stručnjaci. Ekonomista i analitičar Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže za Biznis da je za ekonomsku situaciju važno da „ne dođe do sukoba na jugu Srbije i da država ne upotrebi silu".

- Ako bude mirno, naša ekonomija će najavljeno proglašavanje nezavisnosti Kosova proći bez posledica, neće biti kolapsa berze niti će evro otići u nebesa. Međutim, ukoliko dođe do neke žustrije reakcije države, na gubitku će biti samo Srbija. Mislim da je svima u interesu da se ovo što pre i što mirnije završi, jer su svi imali vremena da se pripreme na sve mogućnosti - kaže Nikolić.

Berza pada, za kratko

Berzanski stručnjaci procenjuju da se posle 17. februara ništa značajnije neće dogoditi, jer su strani investitori, koji inače drže veoma značajan deo prometa ne Beogradskoj berzi, već ukalkulisali „kosovsko pitanje" u svoj rizik čim su se opredelili za naše tržište.

- Strani investitori ovde su ostvarili velike prinose na uloženi novac i svi ozbiljni igrači ukalkulisali su i eventualnu nezavisnost Kosova, odnosno nestabilnost koja je zbog tog pitanja moguća. Može se dogoditi da oni povuku svoj kapital ukoliko Kosovo 17. februara proglasi nezavisnost, ali za kratko. Procenjujem da će sačekati bar dve nedelje da vide šta će se dešavati, a nakon toga će se vratiti. U tom periodu berza će sigurno biti u padu, ali to neće dugo trajati - smatra Dušan Lahe, direktor slovenačkog investicionog fonda „KD investment".

Nenad Gujaničić, glavni broker u „Sinteza invest grupu", kaže za Biznis da je najbolji pokazatelj opreznosti investitora u ovom trenutku „više nego skroman promet u trgovanju akcijama koji traje već izvesno vreme, a posebno protekla četiri trgovačka dana".

- Već nekoliko meseci politički faktori su dominantni činioci prilikom odlučivanja investitora, tako da su aktuelna dešavanja u velikoj meri ukalkulisana u trenutne tržišne vrednosti. Međutim, svako pogoršanje političke situacije moglo bi dodatno da pogorša nepoverenje naročito stranih investitora u domaće tržište kapitala, tako da ne treba isključiti nastavak silaznog trenda - kaže Gujaničić.

Za razliku od njih ,Milan Marinković, direktor društva za upravljanje investicionim fondovima „Fima invest", kaže da situacija u Srbiji može biti „vrlo optimistična ukoliko se gleda na duže staze".

- Ma kakvo rešenje o Kosovu da nam donesu naredni dani, investitorima u Srbiji će konačno „pasti kamen sa srca", jer bi posle godinama merene neizvesnosti Srbiji bi zaista moglo da krene. Godinama je ovde važila neizvesnost. Bitno je da se nešto preseče i završi bez ekstremnih rešenja. U tom slučaju investitori će odahnuti i ostati u zemlji. Ali, nije politička kriza jedini faktor kretanja na berzi. Tu su i makroekonomski faktori koji su u Srbiji pozitivni, zatim i situacija na svetskim i regionalnim tržištima. U regionu je bilo velikih padova, i tada su se strani investitori, koji su uglavnom iz regiona, vratili na matične berze i povukli novac odavde. Tako da ako ne bude destabilizacije, mislim da nas očekuje dobra godina na Beogradskoj berzi - kaže Marinković.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Madžar smatra da „Srbiju može spasti samo konačno rešenje kada je status Kosova u pitanju, a sve manje njih govori o pozitivnom ili negativnom".

Madžar: Kraj blokade

- Kosovska kriza unosi jezu stranim investitorima i blokira sve one koji su možda razmišljali da svoj kapital donesu u Srbiju. Što kriza duže traje, to će biti sve manje investitora u Srbiji, a vrednost dinara će se kruniti. Najbolje bi bilo da se stvar što pre reši, pa se nadam da ovaj 17. februar nije još jedan lažan „presudni istorijski datum". I eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova Srbiji bi u nekom srednjem roku donelo stabilnost i otvorilo perspektivu - kaže Madžar.

-------------------------------

Kosovo jedno, a biznis drugo

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Ana Firtela-Vlajić kaže za Biznis da proglašenje nezavisnosti Kosova neće imati direktan uticaj na poslovanje stranih kompanija u Srbiji.

- Investitori koji su došli u Srbiju doneli su svoj kapital na duži rok, a ne na šest meseci ili godinu dana. Samim tim direktna veza ne postoji sa mogućim proglašenjem Kosova - kaže Vlajić i ocenjuje da se neće promeniti ni poslovni odnos stranih kompanija u Srbiji prema zemljama koje će priznati eventualnu nezavisnost Kosova.

Kristijan Šmit, suvlasnik „Atek grupe" koja je kupila RTB Bor, kaže da njega i njegovu kompaniju „politika ne zanima".

- Kada smo privatizovali Sever tada je u Srbiji ubijen premijer Zoran Ðinđić i sugerisano nam je da odustanemo. I sada, kupili smo RTB Bor u vreme Kosova. Mi radimo i ne dozvoljavamo da politika bude faktor koji će nas poremetiti - kaže Šmit.

Izvor: [www.biznisnovine.com]

Čitanja: 2760 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda