Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

DRAGUTINOVIĆ: U BUDŽETU IMA PARA

14. 07. 2008.

DRAGUTINOVIĆ: U BUDŽETU IMA PARA -  U budžetu Srbije biće dovoljno para za finansiranje neophodnih potreba, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Država nije presudan generator inflatornih pritisaka, već svetsko tržište hrane i nafte

Ipak, građani moraju biti realni i ne treba da očekuju nemoguće, jer se njihov standard ne može dramatično poboljšati u relativno kratkom vremenskom periodu, izjavila je ona.

"Ako hoćemo da budemo pošteni, da pogledamo šta smo mi u stanju u našim malim domovima da uradimo, recimo u periodu od jedne godine, da li su moguće neke dramatične promene?", upitala je ona.

Po mišljenju ministra finansija, trebalo bi biti realan, država je tu da stvori ambijent, da što manje smeta, da se što manje meša u ekonomski život, a ona se nada da će to između ostalog biti misija ove vlade - da se što manje meša u privredni život, kao i "da prosvetli građane da porez nije trošak".

Dragutinovićeva je naglasila da ukoliko se sredstva od prikupljenog poreza građana zaista upotrebe na infrastrukturu koja se vidi, na bolje zdravstvo i obrazovanje, na ulaganje u ljude, to će ljudi i shvatiti kao bolji životni standard i blagostanje.

"Srbija ima para, Srbija je prikupila samo 40 do 41 odsto društvenog proizvoda kao čiste javne, redovne prihode. To je dovoljno para, a nekada ni količine potrošenih para ne znače uvek i bolji kvalitet usluga. Tako da ćemo da pokušamo da kombinujemo, ovo para da bolje upotrebimo da bi bolje zadovoljili ciljeve", objasnila je Dragutinovićeva.

Ona je napomenula da "nikada nema dovoljno za sve, ali za prioritete uvek ima" i dodala da kao ministar nije tu da odredi prioritet, jer je to ipak posao Vlade, ali može da utiče ubeđivanjem i snagom cifara da se određenim sredstvima da prioritet za finansiranje neke od potreba.

Govoreći o merama za obuzdavanje inflacije, ministarka finansija je ukazala da će ove godine država imati budžetski deficit i u tom smislu neće pomoći centralnoj banci na pravi način u suzbijanju inflacije.

Prema njenoj oceni, država nije presudan generator inflatornih pritisaka, niti toliki uticaj ima fiskalni deficit na inflaciju, već dominantan uticaj imaju događanja na svetskom tržištu hrane i nafte.

U pogledu smanjivanja inflatornih pritisaka, Dragutinovićeva je rekla da država može da pomogne Narodnoj banci Srbije tako što će deliti sa njom teret troškova. "Dakle, ne možemo u isto vreme, vodeći ekspanzivnu fiskalnu politiku i kritikovati Narodnu banku što vodi restriktivnu monetarnu politiku", naglasila je ona i dodala je najbolja varijanta da se vode restriktivna i fiskalna i monetarna politika.

Izvor: [www.tanjug.co.yu]

Čitanja: 1977 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda