Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

U PONEDELJAK ZA EVRO 86,26 DINARA

07. 12. 2008.

U PONEDELJAK ZA EVRO 86,26 DINARA - Dinar će u ponedeljak ojačati čak za 3,7 odsto, tako da će zvaničan srednji kurs evra biti 86,27 dinara, što je 3,2 dinara niže od srednjeg kursa u petak.

Narodna banka Srbije je u petak na dva sastanka međubankarskog deviznog tržišta kupila ukupno 6,3 miliona evra po kursu od 86 dinara za evro da bi uticala na stabilnost tržišta i sprečavala prekomerne dnevne promene kursa.

Indikativni kurs, formiran na osnovu ukupne trgovine na deviznom tržištu, iznosio je 86,38 dinara za evro, a poslednje kotacije na zatvaranju tržišta bile su na nivou od 86,16 dinara za evro.

Zvaničan srednji kurs evra, koji će važiti i tokom vikenda, je u petak bio 89,49 dinara, pošto je domaća valuta ojačala nakon devetnodnevnog pada, posle najavljenih mera NBS za povećanje devizne likvidnosti bankarskog sektora i ponovnog organizovanja "fiksing" sastanka međubankarskog deviznog tržišta.

NBS je od početka oktobra prodala na međubankarskom deviznom tržištu oko 718 miliona evra, od čega 91,8 miliona evra u decembru.

Domaća valuta je ove godine najveću vrednost imala 7. avgusta, kada je zvaničan srednji kurs bio 75,7543 dinara za evro. Dinar je najslabiji prema evru bio 4. decembra kada je jedan evro dostigao rekordnu vrednost od 91,6317 dinara za evro.

Guverner NBS Radovan Jelašić je najavio uvođenje mera za jačanje dinara povećanjem devizne likvidnosti banaka i centralna banka organizovala fiksing sastanak Međubankarskog deviznog tržišta.

Jelašić je kazao da će Monetarni odbor 8. decembra uvesti više mera za jačanje dinara među kojima je povećanje obavezne rezerve koju banke moraju da drže u dinarima, sa 20 na 40 odsto. Na taj način će, prema rečima guvernera, iz opticaja biti povučeno dinara u vrednosti oko 700 miliona evra, što će povećati likvidnost na deviznom tržištu.

Predsednica Izvrsnog odbora Banke Inteza u Srbiji Draginja Ðurić kaže da će nove mere centralne banke doprineti oporavku kursa dinara. "Te mere su usmerene pre svega na povećanje likvidnosti deviznog međubankarskog trzista i stabilizaciju kursa dinara", rekla je ona.

Prema njenim rečima, nove mere Narodne banke Srbije (NBS) će doprineti povećanju devizne likvidnosti banaka, što ce sigurno uticati na oporavak kursa dinara.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1783 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda