Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

ULAGAČI POVUKLI 11,9 MILIONA €

21. 04. 2008.

ULAGAČI POVUKLI 11,9 MILIONA € - U aprilu kapital osam fondova vredeo 37,55 miliona €, dok je šest fondova godinu počelo sa imovinom vrednom 49,51 milion €

Zbog katastrofalnog početka godine na Beogradskoj berzi, imovina srpskih investicionih fondova počela je ove godine ozbiljno da se kruni. Do kraja marta fondovi su osiromašili za 11,96 miliona evra, što je smanjenje kapitala za 23,6 odsto.

Početkom aprila, nimalo kao šala, kapital svih osam fondova vredeo je 37,55 miliona evra, dok je šest fondova godinu započelo sa imovinom vrednom 49,51 milion evra. Za tapkanje u mestu na srpskom tržištu kapitala najčešće se optužuje nestabilna politička situacija, ali ako se poslovanje ovdašnjih fondova uporedi sa radom 107 otvorenih investicionih fondova u Hrvatskoj, moglo bi se reći da su komšije prošle malo gore u stabilnijim uslovima. Hrvatski fondovi imali su s kraja marta imovinu za čak 30 odsto u odnosu na januar, pa su početak aprila dočekale sa svega 2,89 milijardi evra u fondovima. Da su razlozi nezavidne situacije nešto globalniji kazuje i pesimizam poljskih investitora, koji su iz tamošnjih fondova tokom marta povukli 540 miliona evra, što je duplo više nego u februaru.

Cena neiskustva

- Domaći investitori nemaju dovoljno iskustva i to ih košta. Posle prve krize povukli su novac i tako ostvarili kapitalne gubitke. Sve savetujemo upravo suprotno, odnosno da ulažu kada vrednost akcija pada. Za razliku od malih investitora, za društva se ne može reći da su neiskusna, jer i pored odliva kapitala i smanjivanja imovine imaju čime da se pohvale. Investicione jedinice svih fondova nikada nisu bile u tolikim padovima u kojima su bili indeksi Belex line i Belex 15 - kaže Marinković.

- Osipanje imovine jednog od dva naša fonda rezultat je stanja na domaćoj berzi, ali i opšteg političkog okruženja u kome se investitori ili povlače ili suzdržavaju od investiranja, a fond uvek mora da ima likvidna sredstva, kako bi mogao u svakom trenutku da isplati one koji bi da povuku svoj novac. U protekla tri meseca investitori su osetili strah za svoje uloge, pa su povlačili kapital što će se najverovatnije dešavati ne samo do izbora nego sve dok se ne formira nova vlada - kaže Radmila Bajević, direktor DUIF „Delta investment".

„Delta plus" fond, kojim upravlja „Delta investment", inače najbolji u prošloj godini, ove je godine zabeležio najveći odliv sredstava u posmatranom periodu - čak 38 odsto. Istovremeno, njihov drugi fond „Delta dinamik" uspeo je da uveća svoju imovinu za 2,6 odsto od osnivanja s kraja januara. Vernošću investitora može se pohvaliti još samo fond „Citadel Trijumf" koji je od sredine februara, kada je upisana prva investiciona jedinica, uvećao kapital za 9,75 odsto. Čak i iz ovog fonda međutim kažu da odliv kapitala nije stvar sposobnosti portfolio menadžera fondova već ogledalo trenutnog stanja na berzi i straha malih investitora za uloženi novac koji je opet posledica neizvesnosti koja vlada na srpskoj političkoj sceni.

- Cene akcija ispod su svake ekonomske cene, a mali investitori najosetljiviji na kretanje berze. S obzirom na to da smo počeli poslednji, nismo imali još nikakva povlačenja uloga, ali je razumljivo zašto su ljudi uzimali novac iz ostalih fondova u koje su uložili. Sigurno da će se za budućnost svojih sredstava više uplašiti mali investitor koji je uložio hiljadu-dve evra, nego neko ko je plasirao 100.000 evra u fond. Tako su fondovi bili primorani da prodaju akcije koje inače ne bi prodavali, jer moraju da isplate one koji hoće da se povuku. Što se našeg fonda tiče, mi smo uspeli da zaradimo na padu akcija i najveće prinose smo ostvarili onda kada je berza padala - kaže Aleksandar Krtinić, generalni direktor „Citadel aset menadžmenta".

Krtinić dodaje da komšije ipak imaju mnogo više razloga za brigu, jer je vrednost imovine hrvatskih investicionih fondova za tri meseca smanjena za nešto više od milijardu evra.

Tim pre što na njihovo tržište uticaj imaju i globalni i regionalni uslovi. Tako i budućnost jednog i drugog tržišta zavise od srpske politike i beogradske berze, u slučaju suseda presudiće strani ulagači, a prema mišljenju ovdašnjih stručnjaka i cene akcija na Zagrebačkoj berzi koje su u mnogome precenjene.

- Kod nas se u naredna dva meseca može očekivati isti trend opadanja vrednosti, jer se do izbora sigurno ništa drastičnije neće promeniti na tržištu kapitala. U Hrvatskoj vlada opšta kriza tražnje i na duže je budućnost srpskih fondova ružičastija od hrvatskih, jer se ista kompanija na domaćoj i Zagrebačkoj berzi može kupiti po različitim cenama. Tako je Srbija, sa cenama koje su niže od onih kod suseda, sigurno interesantnija investitorima, a to će se i dokazati odmah po formiranju Vlade kada se očekuje stabilizacija ukupne ekonomsko-političke situacije u Srbiji. Što se tiče suseda, oni su u prednosti jer politička stabilnost kod njih već postoji - kaže Milan Marinković, direktor DUIF „Fima invest".

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3255 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda