Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2008.

02. 10. 2008.

USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2008. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu prema kome su ukupni prihodi 650,17 milijardi dinara, a ukupni rashodi 695,95 milijardi dinara, čime je planirani deficit u odnosu na Zakon o budžetu uvećan za 4,8 milijardi dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da su rebalansom ukupni prihodi povećani sa 639,6 milijardi dinara na 650,2 milijardi dinara, a rashodi sa 680,55 na 695,96 milijardi dinara.

Kako je rekla, time je ukupan deficit budžeta povećan sa 40,95 na 45,78 milijardi dinara.

Učešće prihoda u bruto domaćem proizvodu povećano je za 0,4 odsto rashoda za 0,6 odsto, a deficita za 0,2 odsto, rekla je ministarka finansija na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Budžetski deficit biće pokriven iz dva izvora - akumuliranih privatizacionih prihoda iz prethodnih godina i akumuliranog suficita iz penzionog fonda samostalnih delatnosti.

Dragutinović je rekla da su najveće budžetske uštede imala ministarstva finansija, odbrane i za Nacionalni investicioni plan. S druge strane, kako je navela Dragutinović, najveće izdatke imali su Ministarstvo za infrastrukturu i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u delu koji je vezan za penzije.

Ministarka je navela da u projekciji budžeta za narednu godinu neće moći da budu ispunjena sva predizborna obećanja, pošto bi u tom slučaju fiskalni deficit iznosio pet odsto, a ne sme da bude veći od dva odsto.

Kako je saopštila Kancelarija za odnose sa medijima, vlada je usvojila i revidirani memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2009. godinu, sa projekcijama za 2010. i 2011. godinu.

Vlada je donela zaključak o utvrđivanju Nacionalnog plana izgradnje putne i železničke infrastrukture Srbije od 2008. do 2012. godine. Ovim planom su, kako se ističe, određeni prioriteti u finansiranju i sprovođenju planiranih projekata saobraćajne infrastrukture, a na osnovu važnosti pojedinih pravaca za dalji razvoj privrede Srbije i povezivanja sa drugim evropskim zemljama.

Reč je o Koridoru 10 (putni), autoputu Beograd-Južni Jadran i mreži regionalnih puteva, a za finansiranje izgradnje ovih pravaca predviđeno je da su potrebna sredstva u iznosu od 2,9 milijardi evra, navedeno je u saopštenju.

Predviđeni izvori finansiranja su, kako se navodi, sredstva iz budžeta, donacije i krediti međunarodnih finansijskih institucija.

Vlada je usvojila i preraspodelu sredstava u okviru Nacionalnog investicionog plana, koja predviđa da se za obilaznicu oko Beograda sa drugih projekata, za koje je, kako je navedeno, procenjeno da se neće realizovati u ovoj godini, preusmere sredstva u iznosu od oko 415 miliona dinara.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o potvrđivanju konvencije o prekograničnoj televiziji.

Izvor: [ mtsmondo ]

Čitanja: 2141 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant -
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja -
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot -
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? -
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru -
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda