[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='18.226.166.114' AND browser='Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('18.226.166.114','1714079341','Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija »

Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a

18. 07. 2013.

Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a - Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a

Roditelji su pokazali veliko interesovanje za povraćaj PDV-a za opremu za bebe, a svi oni koji su zakasnili da podnesu prijave mogu to da urade u narednom krugu u februaru 2014. godine, rekao je koordinator u sektoru Poreske uprave za kontrolu Dragan Agantunović.

"Interesovanje je veliko, mogu samo da napomenem da je u većim gradovima i najveće interesovanje. Dobili smo oko 900 zahteva u Novom Sadu, u Nišu oko 800", kazao je Agatunović za agenciju Beta i dodao je u beogradskim opštinam predato u proseku oko 400 zahteva.

Rok za podnošenje zahteva istekao je 15. jula i sada Poreska uprava u roku od 30 dana treba da obradi zahteve i donese rešenja.

Kako je Agatunović objasnio, od trenutka kada roditelji dobiju odgovor, za 15 dana dobiće i novac.

"Mislimo da ćemo u planiranim rokovima završiti povraćaj PDV-a za opremu za bebe", rekao je Agatunović.

Pravo na povraćaj PDV-a imali su roditelji čija godišnja zarada ne prelazi 960 hiljada dinara i koji nisu imali veću imovinu od 23,4 miliona dinara.

Agatunović je kazao da nije bilo problema prilikom predaje zahteva i da je procedura maksimlano pojednostavljena, odnosno da je trebalo da roditelji samo donesu lične karte, fiskalne račune, fotokopije tih računa i njihove brojeve.

On je naglasio da "nikave druge potvrde državnih organa nisu bile potrebne".

"U slučaju da roditelji nisu sada stigli da podnesu zahtev, mogu isto to da učine u narednom roku koji će biti od 1. do 15. februara 2014. godine, za sve nabavke izvršene u toku 2013. Bitno je samo da sačuvaju fiskalne išečke i u sledećem roku će im biti omogućen povraćaj PDV-a", najavio je on.

Ipak, predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin rekla je za agenciju Beta da je bilo "sporadičnih slučajeva" da su roditeljima tražena dokumenta, kao što su izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo.

"Možemo da apelujemo na državu da umreži sve svoje filijale kako do toga ne bi dolazilo, jer roditelji mogu da zakasne zbog toga, a mnogi nemaju ni interent da se informišu. Zato sada apelujemo da sve filijale budu obaveštene o proceduri", rekla je Dragana Soćanin.

Ona je navela da su roditelji uglavnom zadovljni, ali je istakla da će to udruženje pratiti situaciju kako bi utvrdili da li je povraćaj PDV-a dao efekte.

"Sada kada predaju račune i kada vide da mogu da dobiju 20 odsto od ukupne cene kolice ili kreveca, shvate da je to dobro. Roditeljima znači i 2.000 dinara, toliko je dečji dodatak, a procedura za dečiji dodat je izuetno komplikovana, a opet daju sve od sebe da ih dobiju", istakla je Soćanin.

Ona je rekla da je povraćaj PDV-a samo "znak dobre volje države" i da je to samo početak sistemskog paketa porodici.

Soćanin je navela da u Srbiji nema sistemske brige i podrške deci i materinstvu i naglasila da je neophodno sprovesti Strategiju za podsticaj rađanja koji je doneta još 2008. godine, a koja je ostala samo "lepa literatura".

"Država je spremana da daje obećanja i piše strategije, ali kada dođe trenutak da se osunuje radna grupa do toga nikada ne doće. Od 2008. godine imamo mrtvo slovo na papiru", kazala je ona.

Na listi za povraćaj PDV-a se nalazi sedam prozivoda: kolica, krevetac, pelene, mleko za ođčad, stolica za hranjenje, auto-sedište i pelene.

Soćanin je najavila da će to udruženje nastaviti da insistira da se povraćaj PDV-a omogući i za odeću i obuću, ili da se smanji na nivo od pet odsto kako je to regulisano u nekim evropskim zemljama.


Izvor: [novimagazin.rs]

Čitanja: 1958 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

TV gubi tron, internet reklamni gigant - Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a
TV gubi tron, internet reklamni gigant

Internet će do 2017. biti najveći medij za reklamiranje na 12 ključnih tržišta, koja čine 28 odsto globalne potrošnje na
Struja skuplja - Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a
Struja skuplja

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali
Lični bankrot - Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a
Lični bankrot

Narodna banka, državni organi, u saradnji sa MMF-om, Svetskom bankom i EBRD-om, rade na strategiji za sistemsko rešavanje problema problematičnih
kad će nam biti bolje? - Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a
kad će nam biti bolje?

Računica Fiskalnog saveta kaže da, uz predviđene mere, nema šanse da do kraja 2017. Srbija „izađe na zelenu granu”. Za
Plan otkaza u javnom sektoru - Veliko interesovanje za povraćaj PDV-a
Plan otkaza u javnom sektoru

Krajem aprila biće predstavljen zakon o racionalizaciji javnog sektora, kaže za „Blic“ ministarka državne uprave Kori Udovički.Udovički je objasnila da

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda