Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

Banka sa samo jednim zaposlenim

15. 02. 2013.

Banka sa samo jednim zaposlenim - Banka sa samo jednim zaposlenim Rajfajzen Gamsfeld banka u južnoj Nemačkoj je jedna od 10 najmanjih banaka u toj zemlji, gledajući prema depozitima, i jedina koja ima samo jednog zaposlenog.

Ova banka je ujedno i najmanja banka na svetu.

Male banke poput ove nisu retko u malim zajednicama u Nemačkoj, one nude ograničene kredite lokalnim korisnicima.

Peter Brejter (41) je jedini radnik koji u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malenog nemačkog sela Gamesfeld.

Iako se broj ovakvih malih banaka znatno smanjio u poslednjih 40 godina i danas ih ima nešto više od 1.000 u Nemačkoj. One omogućuju meštanima da obavljaju svoje svakodnevne transakcije i podižu manje kredite bez puno muke. Svakako, njihova je velika prednost blizina, a često nije potrebna nikakva reklama.

Brejter kaže da je ovaj posao veoma zabavan. On zna svoje klijente po imenu i redovno im nudi savete finansijske prirode.

"Ljudi bi rekli da ovaj posao dosadi, međutim, to kod mene nije slučaj", kaže on, prenose agencije.

"Srednja klasa je krvotok Nemačke, a to su često naši klijenti", kažu ekonomski stručnjaci koji pojašnjavaju da su male banke stoga veoma korisne, ali i profitabilne.

Brejter dodaje kako je ekonomska kriza učinila da banke preko noći postanu interesantnije te navodi kako mu klijenti dolaze iz cele zemlje.

"Znam da je jedna osoba zvala pet puta i tražila četiri miliona evra kredita, ali sam odbio jer nije bila iz Gamesfelda", kazao je Brejter za Rojters..

On navodi kako njegova banka nastoji pomoći zajednici u kojoj deluje, a ne samo izvući profit. Stanovnici su takođe zadovoljni što u svom mestu imaju banku te navode kako im je ona često znala biti od pomoći u kriznim vremenima.

Čitanja: 1577 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda