Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

SRBIJI (NE)TREBA RAZVOJNA BANKA?

10. 12. 2009.

SRBIJI (NE)TREBA RAZVOJNA BANKA? - Vojvodina je odlučila da, pored Fonda za razvoj i Garantnog fonda, kao i Fonda za kapitalna ulaganja osnuje i Razvojnu banku.

Nakon što je Vojvodina platila 3,5 milijardi privatizacionih dinara i formalno postala većinski vlasnik Metals banke sa 61,9 odsto kapitala NBS je procenila da su se stekli uslovi za prestanak prinudne uprave. Tako će, Metals banka postati Razvojna banka Vojvodine i poslovaće kao komercijalna banka sa jakim razvojnim aspektom, na celoj teritoriji Srbije.

Vlada Srbije i Narodna banka imaju stav da je država loš bankar i da banke ne mogu biti njeno vlasništvo. S druge strane, ekonomisti misle da treba da postoji finansijska institucija, koja bi objedinila sve postojeće koje finansiraju privredu i mnoge razvojne projekte.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja takođe su protiv formiranja razvojne banke jer je država već pokazala da je loš bankarski titular.

“Već se pokazalo u ne tako dalekoj prošlosti da ne bi trebalo da država bude vlasnik banke i to se pokazalo ne tako davno kada su četiri vodeće banke u zemlji propale i ugašene” smatraju u ministarstvu ekonomije.

Oni kažu da nije realno da se sada formira posebna razvojna banka, kada već postoje Fond za razvoj, Garancijski fond, ili kada država subvencioniše kredite privredi.

MMF preporučio spajanje četiri banke u državnom vlasništvu

U Srbiji ne postoje razvojne banke

Prema Zakonu o bankama, u Srbiji ne postoji kategorija razvojne, već samo poslovne banke. A, da li će se neka banka baviti više kreditiranjem privrede ili stanovništva, to zavisi od njene poslovne politike. Za obaveze razvojnih banaka koje, inače, postoje u svetu, uvek je garant država. U Srbiji, zasada, takva banka ne postoji.

Ekonomista Vladimir Vučković smatra da bi, ipak, trebalo razmisliti o jednoj takvoj varijanti, odnosno osnovati instituciju u kojoj bi sav novac koji već postoji u raznim fondovima bio na jednom mestu. Čak je i preporuka UNCTD, tela u okviru Ujedinjenih nacija, da zemlje u razvoju u uslovima ekonomske krize imaju jednu takvu banku za industrijski razvoj.

MMF je Vladi Srbije preporučio spajanje četiri banke u kojima je država većinski vlasnik, kako bi se lakše pripremile za privatizaciju. Radi se o Poštanskoj štedionici i Srpskoj banci iz Beograda, zatim Kredi banci iz Kragujevca i Privrednoj banci Pančevo, u kojima je država vlasnik od 70 do skoro 100 odsto kapitala.

Država je takođe, većinski vlasnik u Srpskoj banci, Privrednoj banci Pančevo, Poštanskoj štedionici, Komercijalnoj i Čačanskoj banci, dok manjinske pakete ima u tri banke - Privrednoj banci Beograd, Jubmesu i Agrobanci.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1914 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda