Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

DOGODINE MOGUĆE ZAMRZAVANJE PLATA I POVEĆANJE PDV-A

23. 12. 2008.

DOGODINE MOGUĆE ZAMRZAVANJE PLATA I POVEĆANJE PDV-A - Guverner NBS Jelašić kaže da će u 2009. inflacija biti oko osam odsto, ali i da će, ako „podbace” prihodi u prvom kvartalu, biti neophodna revizija budžeta...

Inflacija u Srbiji će do kraja godine najverovatnije biti oko osam odsto, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. Guverner je najavio da će se inflacija i naredne godine kretati u tom opsegu. Prema njegovim rečima, ukoliko budžetski prihodi u prvom tromesečju 2009. godine podbace, moraće da dođe do zamrzavanja plata i penzija i povećanja PDV-a.

PROGNOZA - Jelašić je najavio da postoji verovatnoća da inflacija do kraja godine bude čak i ispod osam odsto.

Sporazumom sa NBS-om, koji je Vlada utvrdila u petak, definisano je da centralna banka preuzima odgovornost za ukupnu inflaciju, umesto samo za baznu inflaciju, i da koristi referentnu kamatnu stopu kao osnovni instrument. Sporazum predviđa da Vlada sa NBS-om usaglašava promene regulisanih cena, i njihov rast u 2009. ne bi smeo da pređe 13 odsto.

Guverner je istakao i da će, ukoliko budžetski prihodi u prvom tromesečju iduće godine ne dostignu planirani nivo, biti neophodna revizija budžeta, odnosno zamrzavanje zarada, smanjenje penzija i povećanje poreza na dodatu vrednost.

- Kada je u pitanju 2009, postoji niz nepoznanica. Tu pre svega mislim na kurs, koji bi zbog mera NBS-a mogao da bude stabilan do kraja februara, ali godina traje 12 meseci. Guverneru treba dodeliti medalju ako održi inflaciju na projektovanom nivou, u šta ja sumnjam - kaže za „24 sata” ekonomista Miroslav Prokopijević.

Što se budžetskih prihoda tiče, Prokopijević kaže da će se oni možda ostvariti u prvom tromesečju, ali je ostatak godine problematičan, pa je realno očekivati rezove u budžetu.

Slično razmišlja i ekonomista Goran Nikolić, koji kaže da decembarska inflacija mora da bude preko 1,5 odsto da bi guverner promašio u proceni za ovu godinu.

- Kada je reč o narednoj godini, niža prosečna cena nafte u odnosu na 2008, pad cena hrane i metala idu u prilog odbrani protiv inflacije, ali neizvesna perspektiva kursa dinara i njegova veća prosečna vrednost u odnosu na 2008. mogu da predstavljaju problem - objašnjava Nikolić.

Menja se način merenja inflacije

Iduće godine NBS će inflaciju meriti rastom potrošačkih cena, a ne rastom cena na malo. „Naime, potrošačke cene celovitije odslikavaju kretanje cena u Srbiji jer je u njima udeo cena hrane i poljoprivrednih proizvoda dvostruko veći”, objašnjava Jelašić.

33.613 dinara je prosečna neto novembarska zarada u Srbiji

Izvor: Republički zavod za statistiku

Prosečna novembarska zarada realno je manja za 2,03 odsto nego u oktobru, ali je za 3,66 procenata veća nego u istom mesecu prošle godine.

tekst: I. Jovanovic
izvor: 24 sata
Čitanja: 2434 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda