Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

HIPO BANKA NAPUŠTA POLOVINU TRŽIŠTA

10. 04. 2010.

HIPO BANKA NAPUŠTA POLOVINU TRŽIŠTA - Austrijska Hipo Alpe-Adrija grupa povući će se sa polovine tržišta do 2014. i nastaviti da posluje u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Austriji.

Kako piše bečki nedeljnik Format pozivajući se na uvid u plan oporavka banke, autrijska bankarska grupacija, koju je u decembru preuzela država, namerava da proda banke u Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Ukrajini.

Unutar Austrije, ta banka sa sedištem u koruškoj prestonici Klagenfurtu povućiće se iz Beča, Salcburga, Linca i Insbruka i broj poslovnica u Koruškoj sa 22 smanjiti na 13, navodi Format.

Ističe se i da će Hipo Alpe-Adrija banka morati da proda sve što ne spada u osnovnu delatnost grupe, a to uključuje prodaju hotela i svih udela u turističkoj delatnosti. Planom za oporavak predviđeno je i da se obim kredita na području Evropske unije smanji za 57 odsto, na 14 milijardi evra.

Bečki časopis Medijanet je naveo da je u okviru banarskog segmenta Hipo Alpe-Adrija grupe u 2009. banka u Srbiji imala najbolje rezultate sa 13,6 miliona evra profita.

Medijanet je naveo da je Hipo grupa 2009. godinu završila sa gubitkom od 1,58 milijardi evra, a u bankarskom segmentu gubitak u Austriji bio je 272 miliona evra, u Hrvatskoj 137 miliona evra i Sloveniji 24 miliona evra, dok je dobit imala banka u BiH i to 1,2 miliona evra.

Časopis Format piše i da se predviđa se da će banka ove godine poslovati s gubitkom od 411 miliona evra, u 2011. gubitak bi trebalo da se smanji na 173 miliona, u 2012. godini na 44 miliona evra, dok bi u 2013. godini poslovanje trebalo da bude profitabilno.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1940 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda