Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

KAMATE NA ŠTEDNJU PREVENTIVNO VISOKE

15. 11. 2008.

KAMATE NA ŠTEDNJU PREVENTIVNO VISOKE - Kamate koje nude poslovne banke ne znače da imaju problem sa likvidnošću.

Visoke kamatne stope koje su nudile banke u Srbiji tokom Nedelje štednje, a koje su se u zavisnosti od roka oročenja kretale od 5,75 do 9,75 odsto, nisu zabeležene nigde u Evropi, a prema mišljenju Antoana Tusena, predsednika Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, to znači da te banke ili imaju problem sa likvidnošću ili će nuditi kredite sa visokim kamatama.

I NBS gura kamate

Sa druge strane, većina banaka u Srbiji poručuje da njihove kamate tokom Nedelje štednje nemaju veze sa problemom likvidnosti, već sa činjenicom da se povodom Svetskog dana štednje nude stimulativne kamatne stope kako bi se kod građana promovisala štednja kao osnovni vid odgovornog odnosa prema novcu. Da visoke kamate na oročenu štednju ne znače i problem sa likvidnošću, slaže se i profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović.

- Ukoliko poslovna banka preventivno deluje u smeru stabilizacije nivoa i strukture svojih resursa, ne znači automatski da ima problem sa likvidnošću. Drugo, generalno podizanje kamatnih stopa poslovnih banaka ide uglavnom proporcionalno i u istom smeru sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije, kao i sa cenama finansijskih resursa u zemlji i regionu. Ukoliko se njihove kamatne stope proporcionalno povećavaju sa referentnom kamatnom stopom NBS, ne možemo govoriti o krizi poslovnih banaka, već o njihovom racionalnom ponašanju i pravovremenoj reakciji - objašnjava profesor Živanović.

On dodaje da će se cene plasmana poslovnih banaka formirati u zavisnosti od kretanja cena dominantnih izvora u njihovim bilansima, a agregat štednje do sada nije bio dominantan izvor formiranja kreditnog potencijala banka, mada postaje sve značajniji. Kamatne stope na kredite imaće određeni stepen rasta, ali to neće isključivo zavisiti od štednje građana, kaže profesor Živanović.

Kamate jure štediše

Prema rečima Jasne Terzić, člana IO Erste banke, stimulativne stope povodom Dana štednje su ponudili kako bi povećali broj klijenata. Dakle, nema govora da je u pitanju bilo kakav problem sa likvidnošću. Ona je dodala da su u Erste banci ukupni depoziti klijenata u periodu od 1. januara do 30. septembra uvećani za više od 40 odsto u odnosu na kraj prošle godine, a u tom periodu nije bilo stimulativnih ponuda.

Iz KBC banke, takođe, poručuju da kamate na oročenu štednju ne ukazuju na problem likvidnosti njihove banke, a što se tiče visokih kamata na kredite, u ovoj banci se pitaju „šta su to visoke kamate", jer prema njihovom mišljenju, kamate se menjaju zavisno od tržišta i vrste kredita. Slična je situacija i u Alfa banci, gde kažu da spadaju u red najlikvidnijih banaka na domaćem tržištu i jedna su od retkih banaka koja je na međubankarskom tržištu u ulozi onoga koji pozajmljuje novac drugima. Politika kamatnih stopa koje banke vode zavisi i od veličine i stabilnosti depozitne baze i u tom smislu mogu da postoje različiti razlozi zbog koga pojedine banke nisu ponudile veće kamate tokom Nedelje štednje, smatraju u Alfa banci.

Sa druge strane, ovu pojavu u Metals banci objašnjavaju činjenicom da ove godine centralna banka nije smanjila procenat izdvajanja sredstava na ime obavezne rezerve za štedne uloge, prikupljene u toku Nedelje štednje, pa otuda ni banke nisu imale puno prostora za povećanje kamatnih stopa na štednju.

Izvor: [ biznisnovine.com ]

Čitanja: 3270 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda