Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Ekonomija » Banke »

LAKŠE DO KREDITA

06. 05. 2010.

LAKŠE DO KREDITA - Narodna banka Srbije povećala limit za mesečnu ratu za kredit na 40 odsto, a za stambene kredite na 60 odsto. Uslov za odobravanje veće pozajmice je da se klijent najvećim delom zadužuje u valuti u kojoj mu se isplaćuju primanja.

Građani će od sutra moći da uzimaju više kredita. Naime, Narodna banka Srbije povećala je nivo dozvoljenog zaduženja građana sa 30 na 40 odsto plate, a za stambene kredite sa 50 na 60 odsto mesečnih primanja. Mogućnost da se dodatno zaduže imaće samo oni koji čak 80 odsto dugova imaju u valuti u kojoj primaju zaradu.

"To znači da važi za dinarske kredite koji imaju dinarska primanja i za devizne koji imaju devizna primanja i to nije obaveza banaka, već mogućnost da banke mogu da idu i iznad i ispod", kaže Mira Erić Jović, viceguverner NBS.

U Narodnoj banci kažu da ne postoji opasnost da pomeranje granice kreditne sposobnosti dovede do prezaduženosti građana jer je gotovo 80 odsto kredita odobreno u devizama. Ni građani nisu radi da uđu u nove dugove.

Pri obračunu kreditne sposobnosti dozvoljeni minus se više neće računati kao 5 odsto kreditnog duga. Ipak nove mere Narodne banke najviše će obradovati one koji su bili žiranti i zbog toga nisu mogli da dobiju kredite.

"Sada praktično ukidanjem 50 odsto jemstva iz definicije kreditne sposobnosti građani koji su jemci drugima, ulaze u krug kreditno sposobnih dužnika", kaže Erić Jović.

"Ovim merama NBS želi da utiče na smanjenje sistemskog rizika, zatim da doprinese smanjenju stepena evroizacije stimulišući zaduživanje u dinarima, umesto zaduživanja u evrima ili švajcarskim francima, ali i da istovremeno pruži podršku naporima države da povoljnim dinarskim potrošačkim kreditima oživi tražnju i posustalu ekonomsku aktivnost", ističe se u saopštenju centralne banke.

Banke će i nadalje same procenjivati koji je klijent dovoljno pouzdan da bi dobio kredit. Prema zvaničnim podacima u Srbiji je malo onih koji kasne sa plaćanjem rata -3,3 odsto, a sa 650 evra prosečnog duga po stanovniku daleko smo manje zaduženi nego komšije.

Hrvati duguju 4 hiljade evra, slovenci tri i po, a Crnogorci hiljadu i po evra po stanovniku

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 2234 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda